Autorii sesizării sunt liberalii care, într-o sesizare înaintată astăzi Curţii, spun că legea prin care a fost modificat Codul Electoral contravine mai multor articole din Constituţie şi anume articolul 38 cu privire la „dreptul de vot şi dreptul de a fi ales” şi articolului 61 cu privire la „alegerea Parlamentului”

„Modificarea sistemului electoral este neconstituţională şi aduce grave atingeri statului de drept, democraţiei şi pluralismului politic, care reprezintă valori supreme garantate de Constituţie. Având în vedere că suveranitatea naţională aparţine poporului Republicii Moldova, care o exercită prioritar prin intermediul organelor sale reprezentative, dintre care Parlamentul este organul suprem, este interzisă  restrângerea reprezentativităţii prin lezarea votului universal şi egal care stă la baza formării autorităţii legislative”, a declarat liderul PL, Mihai Ghimpu.

În opinia liberalilor, prin modificarea sistemului electoral a fost afectată principiile egalităţii votului. „Egalitatea nu este reflectată doar în numărul de voturi de care dispune fiecare cetăţean, ci şi în ponderea fiecărui vot în desemnarea reprezentanţilor poporului. Astfel, fiecare cetăţean are dreptul la un singur vot, iar acest vot trebuie să aibă aceeaşi pondere cu cea a tuturor voturilor în desemnarea unei autorităţi a statului. Votul egal poate fi realizat doar dacă fiecare cetăţean are dreptul la un singur vot şi circumscripţiile sunt egale ca număr de locuitori”, a adăugat Mihai Ghimpu.

Amintim că proiectul de lege privind trecerea la sistemul mixt a fost votat în lectură finală la sfârşitul lui iulie, fiind susţinut de deputaţii din PD, PSRM şi grupul Leancă. Potrivit legii, alegerile parlamentare se vor organiza în baza unei circumscripţii naţionale care cuprinde întreg teritoriul Republicii Moldova şi secţiile de votare din străinătate, precum şi în baza a 51 de circumscripţii uninominale, inclusiv constituite pentru localităţile din stânga Nistrului şi peste hotare.

Iniţiativa a trecut în ciuda criticilor din partea partenerilor de dezvoltare şi protestelor organizate faţă de această iniţiativă legislativă. Guvernarea de la Chişinău a ignorat avizul negativ al Comisiei de la Veneţia care a evidenţiat mai multe deficienţe în ceea ce priveşte reforma electorală.