Potrivit Comisiei Electorale Centrale, numărul total al cetăţenilor înscrişi în Registrul de Stat al Alegătorilor, la data de 1 septembrie 2017, este de 3.255.361, mai mult cu peste 18 mii faţă de anul trecut. Analiştii politici se întreabă de unde a apărut această cifră odată ce chiar şi recensământul din 2014 arăta o populaţie totală a ţării de doar 2.998.000.

Creşterea, oficială, a numărului de alegători ridică semne de întrebare, notează, la rândul său, analistul politic Ion Tăbârţă.

Victor Ciobanu atrage atenţia că o simplă verificare electronică a listelor de alegători a scos la iveală peste 230 de mii de nume care urmau a fi şterse din baza de date, dar acest lucru nu s-ar fi întâmplat.

Conform estimărilor lui Victor Ciobanu, numărul real al alegătorilor ar putea să fie cuprins între două milioane şi 2,5 milioane de oameni - nicidecum 3,2 milioane, aşa cum spun autorităţile.

Victor Ciobanu mai spune că, potrivit legislaţiei, Comisia Electorală Centrală este singura instituţie responsabilă de stabilirea numărului alegătorilor. Astfel, CEC-ul ar trebui să facă demersuri la guvern pentru modificarea legislaţiei, ca să i se permită alte proceduri de verificare a populaţiei şi alegătorilor.

Contactată telefonic, preşedinta Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu, s-a arătat vădit deranjată de acuzaţiile formulate împotriva instituţiei şi a spus că un reprezentant al CEC va veni mai târziu cu o reacţie oficială, ceea ce nu s-a întâmplat, deocamdată.