Este opinia reprezentanţilor de la Platforma Demnitate şi Adevăr care au făcut astăzi un apel către procurorii şi ofiţerii oneşti din cadrul Procuraturii Generale şi, respectiv, Centrul Naţional Anticorupţie să se autosesizeze şi să iniţieze un dosar penal pe marginea acţiunilor lui Dodon.

„Preşedintele Igor Dodon a încălcat flagrant Legea privind asigurarea activităţii Preşedintelui Republicii Moldova, Legea privind transparenţa în procesul decizional şi Legea privind achiziţiile publice. Platforma Demnitate şi Adevăr consideră ca fiind întrunite toate circumstanţele necesare iniţierii de catre procurorul general a urmăririi penale şi încadrării juridice a acţiunilor şefului statului conform normelor Codului Penal al Republicii Moldova: art. 243 - spălarea de bani, art. 324 - corupere pasivă, art. 327 - abuzul de putere sau abuzul de serviciu, art. 328 - excesul de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu, art. 332/1 - obţinerea frauduloasă a mijloacelor din fonduri externe”, a declarat astăzi liderul Platformei DA, Andrei Năstase, în cadrul unei conferinţe de presă.

Andrei Năstase a menţionat că formaţiunea pe care o conduce a adresat mai multe apeluri publice organelor coercitive şi factorilor decizionali, inclusiv aparatului Preşedintelui şi Cancelariei de Stat, pentru a se face lumină asupra procesului de reconstrucţie a celor două edificii care sunt proprietate publică. Autorităţile statale au ignorat însă aceste demersuri.

„În conformitate cu art. 18 din Legea privind asigurarea activităţii Preşedinţelui Republicii Moldova, cheltuielile pentru executarea prevederilor prezentei legi se acoperă din mijloacele financiare şi materiale ale Cancelariei de Stat şi Aparatului Preşedintelui, prevăzute în bugetul de stat. Deci, legislaţia în vigoare nu oferă posibilitatea atragerii altor fonduri, fără ca acestea să nu fi fost contabilizate în cadrul bugetului de stat. Din declaraţiile şefului statului, foarte seci şi evazive, reiese că la reconstrucţia vilei de la Condriţa şi reparaţia clădirii Preşedinţiei au fost şi sunt utilizate mijloace băneşti extrabugetare şi de provenienţă obscură. Potrivit lui Igor Dodon lucrările de reparaţie la Preşedinţie sunt finanţate de către Turcia. Însă, nici un Acord Internaţional pe acest subiect nu a fost aprobat, ratificat şi publicat în conformitate cu legislaţia în vigoare. Totodată, menţionăm că pe paginile oficiale ale Agenţiei Achiziţiilor Publice, ale Cancelariei de stat şi Preşedinţiei lipseşte orice informaţie despre lucrările de construcţie atât la reşedinţa de la Condriţa, cât şi la edificiul Preşedinţiei, ceea ce denotă că lucrările au fost efectuate cu încălcarea Legii privind achiziţiile publice şi nu în baza unor licitaţii transparente”, a menţionat Andrei Năstase.

În conditiile unui stat capturat, a adăugat Andrei Năstase, cu o procuratură controlată politic şi un procuror general desemnat la comanda lui Plahotniuc prin fraudă, inclusiv cu complicitatea prin omisiune a lui Dodon, Platforma DA face un apel către procurorii şi ofiţerii oneşti din cadrul PG şi CNA pentru a se autosesiza.

„Prin acţiunile şi inacţiunile sale, prin omisiunea de a cere instituţiilor internaţionale o anchetă penală în cazul furtului miliardelor şi a spălătoriei de 30 de miliarde de dolari ale mafiei ruseşti, prin utilizarea nestingherită a banilor obscuri şi irosirea banilor publici în interese personale, inclusiv pentru procurarea unui aparat de fotografiat în valoarea pensiei unui bugetar pentru 13 ani, Preşedintele Dodon face dovada clară că este vasalul şi complicele unui regim oligarhic şi corupt, care ne ţine în captivitate. Îndemnăm  toţi cetăţenii să se consolideze în lupta împotriva regimului mafiot Plahotniuc – Dodon, iar pe 1 octombrie să ne vedem la protestul organizat de Consiliul Marii Adunări Naţionale”, a mai spus liderul Platformei DA.

„Cea mai mare problemă e că avem un preşedinte corupt, care face operaţiuni obscure cu fonduri obscure, cu încălcarea mai multor legi. Anume pe acest subiect trebuie să atragă atenţia cei care zic că luptă cu Dodon. Dar Plahotniuc nu poate lupta cu corupţia care este apa în care ambii pescuiesc”, a adăugat vicepreşedintele Platformei DA, Alexandru Slusari.

„Preşedintele în niciun caz nu exprimă interesele aceste ţării. Nu doar profanează idealurile naţionale, dar şi e un hoţ ordinar. Niciodată într-un stat nu vor fi respectate legile unde nu este frică de pedeapsă. În RM incompetenţa, încălcarea flagrantă a legii a devenit o normă. Dodon este doar un exponent al guvernării mafiote care şi bate joc de această ţară”, a spus şi secretarul Platformei DA, Chiril Moţpan.

Preşedintele Igor Dodon nu a comentat deocamdată acuzaţiile reprezentanţilor Platformei DA.