Europarlamentar: În ciuda semnalelor noastre de avertizare, guvernarea a schimbat sistemul electoral fără o reală dezbatere publică; Niciun ban din partea UE nu a ajuns până acum la Chişinău

Europarlamentar: În ciuda semnalelor noastre de avertizare, guvernarea a schimbat sistemul electoral fără o reală dezbatere publică; Niciun ban din partea UE nu a ajuns până acum la Chişinău
Sursa: jurnal.md Foto: jurnal.md 21.09.2017 11:00
Niciun ban din partea Uniunii Europene nu a ajuns la Chişinău de când majoritatea parlamentară controlată de PD, împreună cu PSRM au votat legea cu privire la schimbarea sistemului electoral, afirmă europarlamentarul Petras Auštrevičius.

„În ciuda semnalelor noastre de avertizare, în ciuda numeroaselor întâlniri în cadrul cărora am explicat conducerii de la Chişinău situaţia, parlamentul moldovean a aprobat, iar preşedintele a semnat schimbarea legii electorale. Este o schimbare radicală a legii electorale, a fost făcută într-o manieră hectică, fără o reală dezbatere publică, fără susţinere din partea întregului spectru politic şi fără să se ţină cont de părerea opoziţiei. Vocea opoziţiei nu poate fi ignorată în astfel de dezbateri”, a declarat Petras Auštrevičius la Europa Liberă.

„Comisia Europeană este în proces de analiză a situaţiei, nu doar legea care a fost aprobată de parlament, dar autorităţile moldovene vor trebui să adope legislatie secundară şi va trebui analizată şi aceasta legislaţie secundară. Toate aceastea vor lua timp, şi abia după această analiză se va lua o decizie cu privire la asistenţa macrofinanciară. Niciun ban nu a ajuns până acum la Chişinău. Regret acest lucru, dar deşi Moldova are nevoie de asistenţă macrofinanciară, trebuie să spun că criteriile politice, statul de drept şi principiile democratice nu pot fi sacrificate pentru bani sau pentru aranjamente financiare”, a mai spus europarlamentarul.

Precizăm că prima tranşă din ajutorul macrofinanciar de 100 de milioane de euro din partea Uniuni Europene ar trebui să ajungă la Chişinău în luna octombrie. Condiţia era însă respectarea opiniei Comisiei Veneţia cu privire la sistemul electoral.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI