„În ciuda semnalelor noastre de avertizare, în ciuda numeroaselor întâlniri în cadrul cărora am explicat conducerii de la Chişinău situaţia, parlamentul moldovean a aprobat, iar preşedintele a semnat schimbarea legii electorale. Este o schimbare radicală a legii electorale, a fost făcută într-o manieră hectică, fără o reală dezbatere publică, fără susţinere din partea întregului spectru politic şi fără să se ţină cont de părerea opoziţiei. Vocea opoziţiei nu poate fi ignorată în astfel de dezbateri”, a declarat Petras Auštrevičius la Europa Liberă.

„Comisia Europeană este în proces de analiză a situaţiei, nu doar legea care a fost aprobată de parlament, dar autorităţile moldovene vor trebui să adope legislatie secundară şi va trebui analizată şi aceasta legislaţie secundară. Toate aceastea vor lua timp, şi abia după această analiză se va lua o decizie cu privire la asistenţa macrofinanciară. Niciun ban nu a ajuns până acum la Chişinău. Regret acest lucru, dar deşi Moldova are nevoie de asistenţă macrofinanciară, trebuie să spun că criteriile politice, statul de drept şi principiile democratice nu pot fi sacrificate pentru bani sau pentru aranjamente financiare”, a mai spus europarlamentarul.

Precizăm că prima tranşă din ajutorul macrofinanciar de 100 de milioane de euro din partea Uniuni Europene ar trebui să ajungă la Chişinău în luna octombrie. Condiţia era însă respectarea opiniei Comisiei Veneţia cu privire la sistemul electoral.