VIDEO

Tentativele PD de a manipula instituţiile europene, deconspirate de Platforma DA; Cum încearcă regimul să mintă europenii că recomandările Comisiei de la Veneţia au fost respectate // DOC

Tentativele PD de a manipula instituţiile europene, deconspirate de Platforma DA; Cum încearcă regimul să mintă europenii că recomandările Comisiei de la Veneţia au fost respectate // DOC
Sursa: jurnal.md Foto: jurnal.md 09.08.2017 14:17
Reprezentanţii Platformei Demnitate şi Adevăr au intrat în posesia unor documente expediate de Partidul Democrat din Moldova către instituţiile europene. Liderii DA afirmă că, prin intermediul unor firme de lobby, finanţate din miliardele furate de la cetăţeni, regimul oligarhic încearcă să prezinte denaturat situaţia din Republica Moldova, declarând că ei au introdus recomandările Comisiei de la Veneţia în recentele modificări ale Codului electoral.

„Pentru a justifica schimbarea abuzivă a sistemului electoral în faţa partenerilor europeni, PD operează cu rezultatele unor sondaje lipsite de credibilitate, utilizează în calitate de argumente aşa-zisa ”„susţinere a populaţiei” pentru reforma electorală. În realitate, aşa-zisa „susţinere” este rezultatul unor abuzuri comise de către guvernare, cum ar fi „colectarea” forţată şi ipotetică a peste 850.000 semnături, dar şi scoaterea abuzivă a bugetarilor în stradă. De asemenea, în calitate de pretinse măsuri de ”„îmbunătăţire a legislaţiei electorale” sunt invocate unele care nu schimbă nimic din caracterul nelegitim, antidemocratic şi ilegal al modificării sistemului electoral”, a declarat preşedintele Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, în cadrul unei conferinţe de presă.

În actele prezentate de Platforma DA, regimul de la guvernare informează instituţiile europene despre îndeplinirea unor recomandări ale Comisiei de la Veneţia. Asta deşi recomandarea principală a acestei instituţii a fost RENUNŢAREA la modificarea sistemului electoral, lucru care a fost ignorat de coaliţia tacită PD-PSRM.

„Demersurile PD reprezintă încă un act de cinism cras din partea aşa-zisului partid proeuropean, deoarece formaţiunea de buzunar a lui Plahotniuc promovează un act legislativ care în mod vădit favorizează un partid radical antieuropean, Partidul Socialiştilor, care are drept principal obiectiv politic declarat anularea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană”, se spune în declaraţia Platformei DA.

Potrivit DA, scopul real al acestor demersuri disperate este evitarea riscului stopării finanţării din partea UE şi renegocierii Acordului de Asociere UE-RM. 

„Ne propunem să arătăm, prin exemple concrete, metodele prin care PD manipulează atât instituţiile europene, cât şi opinia publică din Republica Moldova. În Nota informativă, autorii încearcă să justifice „necesitatea” schimbării sistemului electoral prin invocarea câtorva rezultate ale sondajului IMAS din iulie 2017, care ar arăta că 59% din cetăţeni ar respinge actualul sistem proporţional, susţinând noul sistem electoral. De asemenea, sunt prezentate cifre, care ar arăta că 43 % din cetăţeni ar fi nemulţumiţi dacă puterea ar renunţa la schimbarea sistemului electoral. În acest fel, sunt utilizate în calitate de argumente privind necesitatea modificării sistemului electoral, în faţa Comisiei de la Veneţia, rezultatele unui sondaj comandat şi finanţat de Plahotniuc, care nu are nicio credibilitate în Republica Moldova. În plus, acest sondaj este realizat de către IMAS, o instituţie decredibilizată de colaborarea intensă cu regimul Plahotniuc”, a mai declarat Andrei Năstase.

Un alt „argument” invocat de PD, menit să convingă partenerii europeni să nu aplice sancţiuni din partea UE împotriva actualei puteri, este rezultatul cercetării sociologice care arată că 61% din cetăţeni consideră că eventualele sancţiuni pentru Republica Moldova din cauza schimbării sistemului electoral ar fi „nedrepte”.

„Acest argument este unul foarte cinic, deoarece încearcă să acopere ilegalităţile şi dispreţul  puterii faţă de valorile democratice, cu atitidunea firească a cetăţenilor care nu doresc să suporte consecinţele unor acţiuni ilegale ale regimului. Printre alte aşa-numite „argumente” manipulatorii se mai numără cele 850.000 de semnături colectate în termen record de către PD pentru introducerea votului uninominal, campania de informare a cetăţenilor, dar şi participarea a „15.000 de susţinători ai votului mixt în faţa Parlamentului” în ziua modificării Codului electoral, pe data de 20 iulie 2017”, susţine liderul Platformei Demnitate şi Adevăr.

În context, conducerea DA aminteşte despre abuzurile comise de către putere în aşa-zisul proces de colectare a acestor semnături.

„Pe lângă faptul că semnăturile respective nu au fost văzute de nimeni, în afară de PD, pentru susţinerea schimbării sistemului electoral au fost forţaţi să semneze lucrărorii din instituţiile administraţiei publice centrale şi locale (ministere, agenţii de stat, instituţii de învăţământ, instituţii medicale, primării), întreprinderi de stat, există dovezi concludente că cea mai mare parte a semnăturilor au fost falsificate, iar persoane incluse în listele nereglementate de legislaţie ale PD nici nu cunosc că au semnat.  În ceea ce priveşte „15.000 susţinători”, numărul cărora a fost în realitate mult mai mic, aceşti cetăţeni au fost obligaţi să participe la aşa-zisele manifestaţii de susţinere sub ameninţarea directă de a pierde locurile de muncă”, a menţionat Andrei Năstase.

O altă direcţie de manipulare din partea PD a partenerilor europeni este enumerarea aşa-ziselor îmbunătăţiri a noii legislaţii electorale în baza recomandărilor Comisiei de la Veneţia. Drept exemplu de ameliorare a legislaţiei, PD invocă faptul că stabilirea circumscripţiilor electorale nu va fi realizată de către Comisia Electorală Centrală, care este o instituţie formată pe criterii politice, ci de către o „autoritate independentă”.

„În realitate, noua Comisie, responsabilă de stabilirea circumscripţiilor electorale, va fi numită de către Guvern, iar majoritatea va fi deţinută de reprezentanţii puterii actuale, chiar dacă formal vor face parte şi reprezentanţii partidelor extraparlamentare, societatea civilă, experţi. Un exemplu de excludere din această Comisie a opoziţiei reale, cum ar fi Platforma Demnitate şi Adevăr (PPDA) şi Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS), care împreună la alegerile prezidenţiale au obţinut un scor de aproape 48 %, este prevederea conform căreia pot fi membri ai Comisiei doar partidele care au obţinut la alegerile parlamentare precedente nu mai puţin de 2%. Pornind de la faptul că aceste două partide au fost create în 2015 şi 2016, având un potenţial electoral apreciabil, conform prevederilor actuale, acestea nu pot participa la decizia de constituire a circumscripţiilor electorale.  Astfel, această aşa-zisă autoritate independentă va stabili circumscripţiile exclusiv în baza intereselor obscure ale guvernării hibride Plahotniuc-Dodon”, se spune în declaraţia Platformei DA.

Pentru aşa-zisa rezolvare a problemei, generată de  riscul invocat de către Comisia de la Veneţia privind influenţa unor cercuri de afaceri şi grupuri locale de interese asupra candidaţilor, este invocat faptul că vor fi eliberate candidaţilor certificate de integritate de către  Agenţia Naţională pentru Integritate (ANI). Această soluţie în realitate, va genera un mecanism de presiune asupra candidaţilor din partea opoziţiei şi chiar excluderea acestora din cursa electorală, atenţionează Andrei Năstase.

„Având sub control politic  Agenţia Naţională pentru Integritate, Plahotniuc va avea posibilitatea să elimine candidaţii incomozi sub diverse pretexte inventate şi dosare fabricate de justiţia captivă”, spune liderul DA.

O altă pretinsă soluţie invocată de PD este reducerea plafonului maxim admisibil pentru contribuţiile financiare în perioada electorală, ceea ce ar „reduce influenţa resurselor financiare asupra rezultatului alegerilor”. „Aceste propuneri ale PD-ului de a reduce volumul donaţiilor individuale (de la 200 salarii medii pe economie la 50 salarii medii pe economie) şi din partea persoanelor juridice (de la 400 la 100) nu afectează cu nimic guvernarea care parazitează electoral pe resursele administrative ale statului, pe miliardele furate din sistemul bancar, pe media aservită”, explică PDA.

„Toate aceste pretinse explicaţii, argumente, „îmbunătăţiri” ale legislaţiei electorale, denotă o profundă lipsă de respect pentru partenerii noştri externi. Nimeni nu ar da crezare acestor invenţii şi manipulări care, în realitate, ascund mecanisme pentru viitoarele abuzuri. Platforma DA conştientizează pe deplin că Plahotniuc şi Dodon au ajuns la înţelegerea introducerii sistemului mixt cu alegeri dintr-un singur tur după analiza rezultatelor scrutinului prezidenţial din toamna anului 2016, când candidatul antieuropean şi pro-Plahotniuc, s-a clasat pe primul loc în primul tur de scrutin în 25 din 34 unităţi administrativ-teritoriale din ţară. În aceste condiţii, precum şi în situaţia concentrării aproape a tuturor resurselor financiare, administrative şi mediatice în mâinile celor doi parteneri-mafioţi, şansele populaţiei de orientare proeuropeană şi antioligarhică de a avea o reprezentare proporţională în viitorul Parlament scad considerabil”, a mai declarat Andrei Năstase.

În context, Platforma Demnitate şi Adevăr reiterează poziţia sa de neacceptare a schimbării sistemului electoral şi constată existenţa în Republica Moldova a unui front comun al forţelor oligarhice, antieuropene şi ostile ţării noastre, reprezentate de tandemul Plahotniuc-Dodon, „care cu paşi rapizi împing Moldova în zona neagră, lipsită de democraţie şi, implicit, de vectorul european”.

„Ţara noastră, cu părere de rău, merge acum pe urmele Ucrainei lui Ianukovici cu toate consecincele posibile. Platforma DA propune în continuare crearea unui front comun antioligarhic şi proeuropean între partidele de opoziţie reală, societatea civilă şi partenerii noştri de dezvoltare. Solicităm instituţiilor europene aplicarea faţă de Plahotniuc şi reprezentanţii regimului cleptocratic de la Chişinău a tuturor mecanismelor de sancţionare individuală, fără a afecta interesele cetăţenilor noştri. Totodată, îndemnăm toţi cetăţenii din Republica Moldova şi din Diaspora să participe activ la protestul din 17 septembrie, la care urmează să apărăm democraţia, vectorul european şi viitorul copiilor şi nepoţilor noştrii într-o ţara liberă şi prosperă”, a conchis liderul Platformei DA, Andrei Năstase.

Publicăm mai jos documentele expediate de PD instituţiilor europene şi deconspirate de Platforma DA.
 

 

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI