În cadrul unei emisiuni la un post de televiziune deţinut de un deputat socialist, Igor Dodon şi-a permis un comentariu scandalos la adresa unei categorii a populaţiei care vede viitorul Republicii Moldova în componenţa unui alt stat. 

Apar aşa-numiţi formatori de opinie, trepăduşi diferiţi care sunt plătiţi, care mai lucrează acum şi pentru alte state. Aceştia sunt duşmanii RM, aceştia sunt paraziţi care toţi aceşti 25, 26 de ani au parazitat pe spatele cetăţeanului simplu care plăteşte impozite, în Republica Moldova, le-a plătit salarii, pe unii i-a şcolit, pentru ca ei acuma să pledeze pentru lichidarea statalităţii. Din cauza unor lepădături să distrugem speranţa milioanelor de moldoveni care vor să se întoarcă acasă ca să ne unim nu ştiu cu cine”, a declarat Dodon.

În opinia unor comentatori politici, aceste declaraţii sunt o continuare a încercării de a distrage atenţia populaţiei, dar şi de a impune agenda falsă a guvernării. 

Ni se serveşte un spectacol ieftin de luptă de asta între proruşi şi proeuropeni, în care nici primul nu-i prorus, nici celălalt nu-i proeuropean. Se induce iarăşi agenda asta falsă în care se pregăteşte terenul pentru celelalte alegeri, concomitent acum Plahotniuc are nevoie stringentă de o susţinere măcar a americanilor după ce au pierdut-o pe cea a europenilor şi atunci el trebuie să apară drept luptător înverşunat cu Rusia imperialistă. Este descalificant absolut, ăştia deja nu sunt politicieni, nu-i proces politic, asta e o degradare totală. Cei care incidental au ajuns politicieni în conjunctura asta cred că pot să-şi permită orice. Politica e altceva, necesită un nivel de cultură, de responsabilitate faţă de cetăţen. Ceea ce este acum e absolut altceva, asta nu-i politică, asta nici nu se încadrează în categoria comentariul politic”, susţine analistul politic Victor Ciobanu.

Iar unii analişti politici afirmă că o atare situaţie îi convine, de fapt, şefului PD şi formaţiunii pe care o conduce. 

„De ce? Pentru că îl arată pe Dodon ca pe un om fără discernământ şi un om împotriva căruia PD trebuie să lupte ca să-l neutralizeze, deci este o sperietoare menită să legitimizeze PD-ul, precum că Dodon e un pericol pentru ţară. E o încercare de a mobiliza propriii susţinători prin provocarea unei uri faţă de anumite grupuri. În loc să-şi respecte promisiunile, el a ales să coopereze cu acest regim care îl va folosi atât cât va avea nevoie de el. Eu am impresia că aceştia de la Guvern, GBC, degrabă nu vor mai avea nevoie de Dodon”, consideră comentatorul politic Alexei Tulbure, fost ambasador al RM la ONU şi la Consiliul Europei.

Vladimir Plahotniuc nu a răspuns la telefon pentru comentarii. Anterior, atât şeful PD, cât şi preşedintele Dodon au negat că s-ar afla într-un parteneriat tacit.