Rusia anunţă că nu se va grăbi cu represaliile împotriva Republicii Moldova şi României

Rusia anunţă că nu se va grăbi cu represaliile împotriva Republicii Moldova şi României
Sursa: jurnal.md/Agerpres Foto: jurnal.md 03.08.2017 12:13
Rusia nu se va grăbi cu represaliile împotriva Republicii Moldova şi României în urma acţiunilor celor două ţări la adresa vicepremierului rus Dmitri Rogozin, dar un răspuns adecvat va urma, a declarat ministrul adjunct de externe rus Grigori Karasin într-un interviu acordat ziarului Kommersant, citat de RIA Novosti.

„Noi acţionăm măsurat şi nu la fel de emoţional ca unii actori internaţionali. Nu ne vom grăbi cu aceste măsuri. Dar nu există nicio îndoială că acţiunile respective vor primi un răspuns adecvat", a declarat Grigori Karasin, întrebat dacă sunt de aşteptat sancţiuni din partea Moscovei împotriva Chişinăului sau Bucureştiului.

Totodată, purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a calificat situaţia legată de Rogozin "total inacceptabilă".

Peskov a spus că, în cazul situaţiei cu Rogozin, lucrurile stau mai rău comparativ cu impunerea de noi sancţiuni americane împotriva Rusiei, potrivit RIA Novosti.

Leonid Kalaşnikov, preşedintele Comisiei pentru afacerile CSI din Duma de Stat (camera inferioară a Parlamentului rus), consideră că Rusia trebuie să adopte un răspuns simetric la decizia guvernului Republicii Moldova.

„Este obligatoriu un răspuns simetric, contramăsurile sunt necesare. Noi trebuie să punem în aplicare măsuri de contracarare a politicii rusofobe a Republicii Moldova", a declarat Kalaşnikov.

Precizăm că ieri Guvernul de la Chişinău a luat decizia de a-l declara pe vicepremierul rus Dmitri Rogozin persona non grata pe teritoriul Republicii Moldova. Acestuia îi va fi interzisă intrarea şi tranzitarea teritoriului RM.

Motivul pentru această decizie au fost declaraţiile cu caracter denigrator şi ofensator la adresa Republicii Moldova şi poporului său, lansate de Rogozin în ultimul timp, în special după ce vizita pe care urma să o efectueze la 28 iulie în Republica Moldova a eşuat, au argumentat autorităţile de la Chişinău.

Vinerea trecută, Bucureştiul a interzis dreptul de survol pentru avionul companiei aeriene ruse S7 în care se afla vicepremierul rus Dmitri Rogozin, care urma să efectueze o vizită la Chişinău şi Tiraspol, întrucât acesta figurează pe lista de sancţiuni a UE şi are interdicţie de a călători în spaţiul comunitar.

Rogozin conducea o delegaţie de oficiali ruşi care urma să participe la ceremoniile organizate de regimul separatist al Transnistriei la Tighina cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la lansarea operaţiunii de menţinere a păcii ruseşti pe Nistru.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI