Mihail Saakaşvili: Oligarhii au preluat puterea în Moldova, Ucraina şi Georgia

Mihail Saakaşvili: Oligarhii au preluat puterea în Moldova, Ucraina şi Georgia
Sursa: jurnal.md Foto: jurnal.md 22.08.2017 20:14
Oligarhii au preluat puterea în Moldova, Georgia şi Ucraina, iar şefii de stat nu au nicio autoritate politică. Afirmaţia aparţine fostului preşedinte georgian Mihail Saakaşvili şi a fost făcută în cadrul unei emisiuni la postul BBC.

„Oligarhii au preluat puterea. Lucrurile nu sunt aşa cum par. Georgia este controlată de un oligarh, Moldova este controlată de altul, Ucraina, de mai mulţi oligarhi, care controlează întregul Guvern şi peste 70 la sută din PIB. Prin urmare, politicienii occidentali vin şi dau mâna cu premieri şi miniştri în cazul Moldovei şi al Georgiei. Cei care controlează, de fapt, aceste ţări, sunt oligarhii. Să nu ne mai prefacem”, a spus fostul preşedinte georgian, Mihail Saakaşvili.

Saakaşvili a făcut aceste declaraţii la scurt timp după ce autorităţile de la Kiev i-au retras cetăţenia Ucrainei, pe motiv că fostul lider georgian ar fi ascuns că este cercetat penal la Tbilisi atunci când a depus dosarul pentru a primi cetăţenia ucraineană.

Amintim că, în 2015, lui Mihail Saakaşvili i-a fost retrasă şi cetăţenia Georgiei, întrucât tocmai obţinuse paşaport ucrainean. El a luptat contra corupţiei în ţara sa în perioada în care a fost preşedinte, din 2004 până în 2013. În mai 2015, Petro Poroşenko i-a acordat cetăţenia Ucrainei şi l-a numit în funcţia de guvernator al regiunii Odesa. 

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI