Subiectul a servit drept motiv de ceartă dintre liderul PCRM Vladimir Voronin şi preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

„Noi, la timpul respectiv, Partidul Comunist al Uniunii Sovietice, am condamnat aceste activităţi. Au fost deportate 10 mii de familii. Astăzi de actuala guvernare sunt deportate 200 de mii de familii. Nu socotiţi că mai trebuie un minut de reculegere?”, a întrebat Vladimir Voronin.

„V-aţi întrebat câţi au plecat pe timpul când aţi fost preşedinte?”, nu a întârziat replica lui Candu.

La rândul lor, liberalii le-au reproşat guvernanţilor că nu au fost prezenţi la depunerile de flori de la monumentul „Trenul Durerii”.

„Azi comemorăm nu deportările staliniste. Stalinismul este o faţetă a comunismului. Astă-noapte, pe ascuns, a fost distrusă iluminaţia de la monumentul deportaţilor din scuarul gării. Acest fapt demonstrează că nepoţii celor care au deportat strămoşii noştri mai sunt printre noi. Trebuie să avem memoria trează ca aceste lucruri să nu se mai repete. Ar fi fost bine ca şi conducerea statului să participe la depunerile de flori. Azi mai suportăm consecinţele acestei ocupaţii. Avem un aşa-zis fost preşedinte separatist refugiat pe teritoriul nostru. Ar trebui să ne fie ruşine”, a spus deputatul Ion Apostol.

Noaptea din 5 spre 6 iulie 1949 a fost una dintre cele mai dramatice nopţi din istoria noastră. Al doilea val de deportări a distrus circa 11.300 de familii, membrii cărora au fost ridicaţi, transportaţi ca vitele spre locuri vitrege sau pur şi simplu împuşcaţi.

Operaţia cu denumirea secretă IUG a fost pregătită minuţios, pe parcursul a câteva luni şi viza deportarea masivă a aşa-zişilor chiaburi, moşieri, a marilor şi micilor comercianţi, etc., precum şi a familiilor acestora. Tradusă în limbaj modern, hotărârea strict secretă al Biroului Politic al CC al PC însemna decimarea intelectualităţii, a oamenilor de afaceri, a gospodarilor, a patrioţilor.