A fost lăsat să fugă

Miercuri, urmare a presiunilor societăţii civile, ministrul moldovean de Interne, Alexandru Jizdan, a declarat că poliţiştii din Chişinău încearcă să îl localizeze pe Şevciuk: „Vrem să-l auzim”, a spus Jizdan.

Purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale, Maria Vieru, declara pe 30 iunie curent, că  pe numele lui Evgheni Şevciuk nu a fost intentat nici un dosar penal în dreapta Nistrului.

Asta chiar dacă, Art.2 (2) din Constituţie stabileşte expres că „uzurparea puterii de stat constituie cea mai gravă crimă împotriva poporului”, iar Art. 339 din Codul penal prevede: „Acţiunile săvârşite în scopul uzurpării sau menţinerii forţate a puterii de stat cu încălcarea prevederilor Constituţiei se pedepseşte cu închisoarea pe un termen de la 10 la 15 ani”.

Suspectat că ar fi furat 8 milioane de dolari

Evgheni Şevciuk s-a refugiat în dreapta Nistrului după ce aşa-numitul soviet suprem de la Tiraspol i-a retras imunitatea. El este inculpat în cinci dosare penale în regiunea transnistreană.

Reprezentanţii Serviciului de presă al Poliţiei de Frontieră nu au confirmat, dar nici nu au infirmat informaţia, făcând trimitere la „date cu caracter personal”.

Surse din cadrul Aeroportului Internaţional din Chişinău au confirmat pentru Report.md că Şevciuk a plecat din ţară şi că ar fi ieşit printr-un alt coridor decât terminalul de pasageri sau sala VIP. 

Anterior Şevciuk a menţionat pe Facebook că a fost nevoit să fugă din Transnistria ca să nu fie lichidat de oamenii „grupului Sheriff” cu care a intrat în conflict încă pe vremea când era „preşedinte” al autoproclamatei „rmn”.

La ultimele „alegeri”, grupul „Sheriff” a finanţat opoziţia contra lui Evghenii Şevciuk. Ulterior pretinşii „deputaţi” de la Tiraspol au creat o comisie de anchetă care a constatat că Evghenii Şevciuk ar fi stat în spatele companiei „Energocapital” – o firmă prin intermediul căreia consumatorii moldoveni de energie electrică erau furaţi prin tarif. Comisia de anchetă a constatat că Şevciuk transfera în offshore milioane de dolari prin intermediul unei bănci comerciale de la Chişinău despre care s-a scris că ar fi controlată de oligarhului Vlad Plahotniuc, lider PDM.