Schimbarea sistemului electoral din proporţional în mixt nu înseamnă că nu există democraţie şi pluripartidism. Nu văd de ce sistemul mixt ar pune piedică partidelor să se devolte. Pentru noi contează să găsim soluţii pentru îngrijorările expuse de Comisia de la Veneţia. Vom respecta standardele europene. Nu cred şi nu am auzit oficial nicio poziţie prin care cineva s-ar expune, ca instituţie, că sistemul mixt pune piedici pluripartidismului. Pentru recomandările Comisiei de la Veneţia se găsesc soluţii ca sistemul mixt să funcţioneze în aşa fel ca să asigurăm alegeri corecte şi democratice în 2018”, a declarat astăzi speakerul Andrian Candu.

Mai mult, Candu, care este şi finul oligarhului Vladimir Plahotniuc, iniţiatorul modificării sistemului electoral, a precizat că sistemul mixt va fi votat curând în lectura a doua.

Comisia juridică intră în faza pregătirii raportului pentru votarea în a doua lectură. Dacă se reuşeşte, în timpul apropiat se va trece la votarea sistemului mixt”, a mai spus Candu.

După aprobarea asistenţei de 100 de milioane de euro pentru RM, condiţionată inclusiv de respectarea opiniei de la Veneţia, care a calificat inoportună intenţia PD-PSRM de a modifica sistemul electoral cu un an înainte de alegeri şi mai ales în contextul politic de la Chişinău, mai mulţi europarlamentari au spus clar: dacă sistemul mixt va fi aprobat în lectura a doua, mecanismul de debursare a banilor va fi pur şi simplu stopat.

Europarlamentarul Cristian Preda a precizat că „Plahotniuc şi Dodon se înşeală dacă cred că vor putea păcăli pe cineva cosmetizând şi modificând ce au votat în prima lectură”.

Până în decembrie oricum nu vin banii. Dacă până atunci cuplul Plahotniuc-Dodon se ocupă de legea electorală, partida e pierdută, că votează acum sau mai târziu. Dacă nu le vine mintea cea de pe urmă şi se apucă să cosmetizeze, să modifice ce au votat în prima lectură şi să creadă că păcălesc pe cineva, se înşeală. Degeaba încearcă acum să iasă basma curată, nu mai păcălesc pe nimeni. Şi cu atât mai mult n-o să poată păcăli cetăţenii, pentru că o să se vadă că nu vin banii”, a declarat Cristian Preda.

Şi europarlamentara Monica Macovei afirmă că dacă proiectul de lege privind schimbarea sistemului electoral nu va fi retras, banii nu vor fi livraţi de Comisia Europeană.

În primul rând, proiectul de lege din Parlament privind schimbarea sistemului electoral trebuie retras. A spus şi Comisia de la Veneţia, sistemul mixt de alegeri nu face decât să ajute partidele bogate şi politicienii bogaţi. În al doilea rând: banii trebuie să susţină partidele şi mai mici, şi mijlocii, cât mai multe partide, pentru că asta este democraţia. Nu să-i înşurubeze la putere, în Republica Moldova, pe Plahotniuc şi Dodon pe vecie. Mesajul meu este: dacă veţi retrage acest proiect de lege din Parlament, dacă veţi lupta eficient cu corupţia, evaziunea fiscală şi frauda, dacă veţi face o justiţie independentă, atunci prima tranşă din cele 100 de milioane de euro va veni în Banca Naţională a Moldovei”, a spus Monica Macovei.

Totodată, în declaraţia comună a Comisiei Europene, a Parlamentului European şi a Consiliului European, care şi reprezintă lista condiţionalităţilor, se menţionează expres că pentru plata fiecărei tranşe autorităţile de la Chişinău trebuie să respecte recomandările Comisiei de la Veneţia privind reforma sistemului electoral, inclusiv a unui sistem parlamentar multipartit şi a statului de drept.