„Să ştiţi că noi nu-l credem pe Plahotniuc, poate numai socialiştii cred că sunt în familia lui politică. Pentru noi este clar că Partidul Democrat are o înţelegere cu Dodon şi, încă o dată, înţelegem. Să nu creadă lumea şi nici populaţia din Republica Moldova că nu înţelegem. O bună parte a Parlamentului European ştie ce se întâmplă şi ştie ce doresc amândoi, Plahotniuc şi Dodon, să pună mâna pe ţară, să nu mai dea nicio şansă altor voci din societate sau din politică, aşa că nu există încredere în ei”, a mai menţionat Monica Macovei.

Totodată, europarlamentarul spune că sistemul mixt susţine numai partidele mari, bogate, practic îi înşurubează la putere pe Plahotniuc şi Dodon.
„Acest sistem electoral mixt, pe care cei doi politicieni l-au vrut şi nu le-a păsat nici de decizia Uniunii Europene şi nici de recomandarea Comisiei de la Veneţia, deci, acest sistem susţine numai partidele mari, bogate, practic îi înşurubează la putere pe Plahotniuc şi Dodon. Democraţia nu este asta: să înşurubezi la putere două-trei persoane sau partidele care fură populaţia, ci înseamnă pluralism politic, adică banii, inclusiv cei care vin din Uniunea Europeană, trebuie să susţină partidele şi mici şi mijlocii, cât mai multe partide, pentru că asta e democraţia, ca oamenii să poată alege”, a spus deputatul european.

„Ce au făcut Dodon şi Plahotniuc cu sistemul electoral este că oamenii nu vor mai avea de unde să aleagă. Nu e asta democraţie. Ce au făcut ei e dictatură. Ca să fii un conducător adevărat, trebuie să îţi iubeşti ţara şi oamenii, or este evident că Plahotniuc şi Dodon nu îi iubesc pe cetăţenii Republicii Moldova, indiferent că sunt de origine rusă, de origine română sau de altă origine. Dacă i-ar fi iubit, nu i-ar fi lăsat în sărăcie, aşa cum îi ţin de atâta timp şi acum nu ar fi făcut nimic care să afecteze prima tranşă din cele 100 de milioane de euro din care se puteau face şcoli, spitale sau justiţie independentă”, a adăugat Monica Macovei.