„Participarea crescândă la votare a locuitorilor transnistreni, teritoriu necontrolat de RM, ci de Rusia şi marionetele ei, va distorsiona şi mai mult sistemul politic, mai ales că transnistrenii vor vota şi în sistemul proporţional, nu doar în cel uninominal. Astfel se stabilesc nişte cote entico-teritoriale în Parlament. Aceşti factori vor spoi puterea socialiştilor lui Dodon în Parlamentul care va fi ales în 2018. Injectarea votului din Transnistria marchează începutul acelei proverbiale transnistrizări al malului drept. Circumscripţiile electorale cu profil etnic constituţie un început de federalizare, o fărâmiţare a teritoriului pe bază ento-electorală, eu o numesc „cantonizare”. Această legislaţie, dacă va fi aplicată, deşi sper că mai poate fi zădărnicită, va înclina balanţa parlamentară şi, în general, politica spre Rusia, nu spre Europa. Ea poate conduce la fragmentarea teritorială a RM. A accepta aplicarea acestei legi înseamnă practic a conduce spre fragmentarea teritorială a statului”, a declarat analistul politic de la Fundaţia Jamestown, Vladimir Socor.

„Ceea ce au făcut Plahotniuc şi Dodon este o crimă contra statului nostru. Aceste abordări provoacă disensiuni. Deputaţii din PD au pornit aceste discuţii cu o cotă de cinci pentru Găgăuzia. Acum au ajuns la trei. Toată Găgăuzia acum începe să fiarbă. Acum alte raioane de genul Cahul, Hânceşti, Orhei, Bălţi vor fi nemulţumite. Vă daţi seama la ce s-a ajuns? Aceşti criminali de la guvernare nu trebuie doar eliminaţi de la putere, dar trebuie să fie puşi la dubă pentru ceea ce fac”, a adăugat fostul deputat Alexandru Petkov.

Experţii politici vorbesc de pericolul pe care îl comportă votul mixt nu doar pentru sistemul politic, dar pentru însuşi statul Republica Moldova.

„Implicarea crescândă a diasporei de pe teritoriul Rusiei va însemna un vot clar pro-Dodon. De acolo din Rusia poate fi mobilizată logistic de către autorităţile Rusiei, iar votarea va fi administrată de către Ambasada RM din Rusia, controlată de un ambasador numit de Dodon, membru al PSRM”, a menţionat Vladimir Socor.

„Legea a venit de undeva. A fost împărţită în două părţi, una pentru PSRM şi alta pentru PD. Autorii nu pot explica ce au scris ei în această lege.  Astfel s-a ajuns în această situaţie pe care nu ştiu dacă o vom putea remedia, dar se merge pentru că pentru ei e de viaţă şi de moarte”, a spus şi expertul politic Victor Ciobanu.