Preşedintele PPE, Joseph Daul, şi preşedintele ALDE, Hans van Baalen, au semnat o declaraţie comună în care critică derapajele guvernării de la Chişinău şi cer instituţiilor europene să sisteze finanţarea pentru Moldova şi să reevalueze Acordul de Asociere UE-Moldova.

Asta în timp ce controversatul oligarh Vlad Plahotniuc, lider PDM, semnează editoriale în presa străină în care cere SUA şi UE să ajute Moldova să evite alunecarea în zona de influenţă a Rusiei. Plahotniuc a scris un astfel de editorial în revista americană „The Hill”, după ce majoritatea parlamentară pe care el o controlează a votat, împreună cu socialiştii pro-ruşi, trecerea la sistemul electoral mixt, contrar recomandării Comisiei de la Veneţia de a nu recurge la această schimbare. Potrivit analiştilor politici locali, prin trecerea la sistemul mixt (iniţiativă ce a aparţinut preşedintelui pro-rus Igor Dodon) guvernarea actuală pretins „pro-europeană” a creat toate condiţiile pentru ca în viitorul legislativ să acceadă masiv exponenţii PSRM şi unii „baroni locali” controlaţi de PDM.

Ipocrizie

Culmea, în editorial Plahotniuc scrie că presa rusă l-a ajutat pe Igor Dodon să câştige alegerile prezidenţiale din 2016, dar uită să menţioneze că întregul său holding mediatic (care înseamnă aproximativ 60% din piaţa mediatică din Moldova) a diseminat, în acea campanie electorală, minciuni şi ştiri false compromiţătoare, umilitoare la adresa candidatei pro-europene Maia Sandu. Mai mult, ca şi atunci, unele posturi TV patronate de Vlad Plahotniuc retransmit şi astăzi posturi TV propagandistice din Rusia.

Cu toate acestea, în articol, Plahotniuc spune că PDM este o formaţiune „ferm pro-UE” şi pro-occidentală, aducând ca dovadă faptul că guvernarea pe care o domină va deschide în curând la Chişinău un biroul de legătură al NATO, în ciuda obiecţiilor lui Dodon şi ale Moscovei.

Joseph Daul şi Hans van Baalen: „Alianţa PDM-PSRM a ales să întărească autocraţia”

În apelul transmis miercuri, 26 iulie, instituţiilor europene, preşedintele PPE, Joseph Daul, şi preşedintele ALDE, Hans van Baalen, cheamă UE şi Consiliul Europei să evalueze imediat derapajele de la Chişinău, să oprească orice finanţare din partea UE şi să reevalueze cât mai curând posibil Acordul de Asociere UE-Moldova. „În loc să crească nivelul de trai în ţară şi să deschidă calea spre prosperitate cetăţenilor, Partidul Democrat din Moldova şi liderul său Plahotniuc, alături de socialişti (PSRM) au ales să întărească autocraţia”, se arată în apelul citat. Preşedinţii celor două familii politice atenţionează asupra intensificării acţiunilor de intimidare şi hărţuire a adversarilor politici pro-europeni de la Chişinău, după sfidarea de către alianţa PDM-PSRM a recomandărilor Comisiei de la Veneţia de a nu schimba sistemul electoral.

Preşedinţia de la Chişinău a salutat apelul PPE-ALDE de a reevalua Acordul de Asociere UE-Moldova şi de a opri finanţarea. Potrivit purtătorului de cuvânt al Preşedinţiei, Ion Ceban, „cu cât mai repede finanţarea pentru această guvernare va fi oprită, cu atât mai repede vor avea loc alegeri parlamentare anticipate. Este exact ceea ce îşi doreşte poporul Republicii Moldova - să schimbe această guvernare”. În ceea ce priveşte propunerea de a reevalua Acordul de Asociere UE-Moldova, Ceban a reamintit că socialiştii „deja de doi ani pledează pentru modificarea acestui acord”.

La rândul său, vicepreşedintele PDM, Sergiu Sîrbu, s-a arătat surprins de apelul PPE-ALDE, el susţinând în continuare că la votarea proiectului privind trecerea la sistemul electoral mixt s-a ţinut cont de „majoritatea absolută a recomandărilor Comisiei de la Veneţia”: „Este o lege dorită de marea şi absoluta majoritate a cetăţenilor Republicii Moldova. Majoritatea absolută a recomandărilor Comisiei de la Veneţia au fost implementate integral şi îmi asum această declaraţie”, a spus democratul Sîrbu. În ceea ce priveşte blocarea finanţării din partea UE, solicitată de PPE-ALDE, el a spus că în lista celor 30 de condiţii coordonate pe care autorităţile moldovene trebuie să le îndeplinească pentru a beneficia de ajutorul financiar de 100 milioane de euro din partea UE nu se regăseşte vreo referinţă la schimbarea sau neschimbarea sistemului electoral.

Igor Munteanu: „Declaraţia PPE-ALDE este un fel de epitaf”

Fostul ambasador al Republicii Moldova la Washington, Igor Munteanu, a comunicat pentru DW că atât democratul Sîrbu, cât şi socialistul Ceban, care au comentat apelul PPE-ALDE, „îşi merită arginţii”: „Ambii au arătat prin exemplu personal cât de puţină ştiinţă de carte au şi cât de mult pot silui practica şi reglementările electorale, dând lecţii oponenţilor şi interpretând după bunul lor plac, dar în totalitate eronat, litera şi spiritul recomandărilor Comisiei de la Veneţia. (…) Scopul declarat al socialiştilor este deconectarea completă a Republicii Moldova de UE şi, în acest fel, plasarea ţării pe o traiectorie rusească dictată de interesele Federaţiei Ruse. Pentru Moscova, sistemul electoral mixt reprezintă un „cal troian” ideal prin care-şi pot, eventual, atinge obiectivele politice şi de securitate într-o regiune strategic importantă”, susţine Igor Munteanu.

Potrivit lui, mesajul PPE-ALDE arată că o parte din clasa politică a RM a pierdut legătura cu realitatea, este depăşită de evenimente, de complexitate, de rigorile morale care se cer pentru a rămâne relevant pe scena politică. „Această declaraţie este un fel de epitaf la sistemul electoral mixt adoptat recent cu 74 de voturi în Parlamentul Republicii Moldova. Liderii celor două familii politice europene, Joseph Daul şi Hans van Baalen, nu doar constată deteriorarea statului de drept şi a standardelor democratice în Republica Moldova, în care două partide (PD+PSRM) şi sateliţii lor (PPEM+limitrofii) „în loc de a căuta să avanseze drumul ţării şi populaţiei spre bunăstare, sub conducerea liderului lor recunoscut, Plahotniuc, au ales să consolideze autocraţia”. Cu excepţia faimosului op-ed din New York Times, semnat de Tjonborn Jagland, Secretarul general al Consiliului Europei din 10.08.2015 (Bring Moldova back from the brink), această declaraţie atestă cea mai gravă acuzaţie adusă vreodată unei guvernări din RM. Mai gravă decât s-a făcut chiar şi comunistului Vladimir Voronin în perioada în care acesta căuta să înrădăcineze ”verticala puterii” după modelul rusesc”, a comentat fostul ambasador.

Pe scurt, declaraţia PPE-ALDE pune schimbarea sistemului electoral într-un context anume, pe care îl caracterizează destul de critic - libertatea presei e în declin, instituţiile de stat abuzează de puterea lor, societatea civilă este oprimată, tendinţe care folosesc celor doi aliaţi - PD-PSRM - să pună sub control total, autocratic, toate realizările înregistrate de Republica Moldova în ultimii ani. Semnatarii cheamă instituţiile UE, Serviciul European de acţiune externă, Consiliul Europei, să evalueze gravitatea declinului în ceea ce priveşte starea statului de drept şi a standardelor democratice din Republica Moldova. „Este un mesaj foarte serios, foarte categoric, pe deplin meritat de cei care cred, probabil, că au repurtat o victorie. Da, au câştigat o bătălie, dar au pierdut un război, aş adăuga eu, un fel de victorie a la Pirus! Mai departe – scenariile posibile sunt multe, dar cred că înainte de toate, autorităţile politice trebuie să citească acest mesaj cu multă atenţie”, consideră Igor Munteanu.

În opinia sa, Republica Moldova are nevoie urgent de o strategie de recuperare (exit-strategy) – de renunţarea la subiectele care au dinamitat relaţia cu UE, retragerea personajelor compromise (politic şi juridic), vinovate de acest rezultat lamentabil, şi de a trata cu mai mult discernământ obligaţiile Republicii Moldova faţă de UE, urmare a Acordului de Asociere.

Vitalie Călugăreanu,
Deutsche Welle