„În ceea ce priveşte manipularea, puterea de la Chişinău începe să acţioneze exemplar. Declaraţia de retragere a trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova nu are absolut nicio valoare. În repetate rânduri autorităţile de la Moscova şi de la Tiraspol au declarat că demult nu mai există trupe militare regulate în Transnistria. Dovada cea mai bună a fost lipsa unei reacţii, de orice fel, din partea Federaţiei Ruse”, a adăugat Radu Carp.

Totodată,profesorul universitar spune că după ce a fost exprimat votul favorabil modificării sistemului electoral din Republica Moldova, vizita premierului român, Mihai Tudose, trebuia anulată.

„A fost o diversiune pentru a acoperi votul în favoarea schimbării sistemului electoral. În această capcană a fost atras premierul României. În momentul în care a fost exprimat votul favorabil modificării sistemului electoral, vizita premierului Tudose trebuia contramandată. Evaluarea total eronată de la Bucureşti a fost ca pe acest subiect pot fi exprimate poziţii partizane, ca legătura PD - PSD este atât de puternică încât PD trebuie încurajat orice ar face”, a continuat secretarul PNL.

„Problema sistemului electoral din Republica Moldova este una care depăşeşte situarea partizană. Din moment ce Comisia de la Veneţia şi OSCE/ODIHR s-au poziţionat, a afirmat că este o iniţiativă a PPE care are ceva cu PD, membru asociat PES, înseamnă o necunoaştere crasă a mecanismelor internaţionale. Premierul Tudose a fost păcălit în mod conştient de partenerii PSD de la Chişinău, târât într-un scandal pe care nu poate şi nu ştie să-l gestioneze. Grav este că nici în acest moment nu se realizează la Bucureşti faptul că România s-a poziţionat de partea celor care sunt împotriva europenizării si democratizării Republicii Moldova”, a conchis Radu Carp.

„Mihai Tudose declara la Chişinău că „la Bruxelles a ajuns o realitate distorsionată” privind votul mixt din Republica Moldova. Cu această declaraţie, vizita premierului României sfârşeşte înainte de a începe.
A citit oare domnul Tudose avizul Comisiei de la Veneţia? Se pare că nu! Dacă se abţinea, vizita trecea neobservată, chiar ar fi putut fi considerată un mare succes la RTV. Repet, problema nu este sistemul mixt sau orice alt sistem electoral. Legea este prost redactată şi imposibil de aplicat”, a mai spus secretarul formaţiunii PNL.