Fostul consilier prezidenţial a semnalat faptul că declaraţia vine într-un moment nepotrivit, dată fiind vizita premierului României Mihai Tudose la Chişinău.

„Este incredibil cum ne joacă Chişinăul. România s-a plasat de partea lui Dodon şi împotriva UE. Premierului Tudose i-o fi spus cineva în ce se bagă, cum este manipulat? Ne afundăm în mocirla de la Chişinău pentru că ne este frică sau ruşine să recunoaştem că politica noastră faţă de R Moldova este falimentară. Noi plătim, ajutându-i cu bani, riscându-ne credibilitatea în faţa Occidentului şi ei se „bip” în capul nostru”, a menţionat Iulian Fota pe pagina sa de Facebook.

Expertul de la Bucureşti accentuează că sistemul electoral mixt omoară şansele forţelor democratice de a avea vreo influenţă în jocul politic, iar din punct de vedere electoral, Republica Moldova a fost pusă toată în braţele socialiştilor.

„Ca să acopere acest impas, pentru că Occidentul şi Uniunea Europeană sunt foarte deranjaţi de faptul că aşa-numiţii proeuropeni şi prodemocraţi din Republica Moldova nu au ţinut cont de observaţiile şi sfaturile venite dinspre Vest, au creat momentul acesta, care nu are niciun fel de semnificaţie din punct de vedere politic sau strategic. Declaraţia este egală cu zero", a declarat Iulian Fota citat de Agerpres.

„Faptul că declaraţia este dată în ziua în care premierul Tudose este la Chişinău nu este o întâmplare. Şi aici sunt două variante: fie ai noştri au ştiut, şi aici ar fi bine să ne explice şi nouă cineva, pentru că riscăm să ne contrapunem Uniunii Europene, sau ai noştri au fost puşi în faţa unui fapt împlinit şi asta arată o lipsă de respect a autorităţilor de la Chişinău faţă de noi. Avem două situaţii la fel de proaste: ori o complicitate cu Dodon, ceea ce ar fi cel mai greu de înţeles şi ar însemna că România s-ar plasa mai degrabă pe partea lui Dodon decât pe partea UE, fie o lipsă gravă de respect a lor faţă de noi, dacă l-au invitat pe premier acolo neinformându-ne ce pun la cale şi punându-l în faţa unui fapt împlinit", a explicat Fota.