„Deşi alegerea unui sistem electoral este o decizie suverană a unui stat, Uniunea Europeană este ferm convinsă că orice modificare a sistemului electoral ar trebui să consolideze democraţia, să se bazeze pe un consens larg între forţele politice şi să urmeze o consultare reală a societăţii civile şi Recomandările partenerilor internaţionali”, se spune în declaraţie.

Înalţii oficiali europeni spun că împărtăşesc în continuare punctul de vedere al Comisiei de la Veneţia că modificările propuse ridică îngrijorări serioase cu privire la democraţia efectivă în actualul context politic.

„Uniunea Europeană va continua să urmărească îndeaproape evoluţiile din jurul reformei electorale şi punerea în aplicare a acesteia. UE a subliniat în mod repetat - cel mai recent în timpul procedurii privind asistenţa macrofinanciară -  necesitatea de a respecta mecanismele democratice eficiente, inclusiv un sistem parlamentar multipartit şi statul de drept. Implementarea acestor modificări va fi evaluată şi în lumina obligaţiilor Republicii Moldova în baza Acordului de Asociere şi ca membru al Consiliului Europei”, se mai spune în declaraţie.