La proba interviului au fost admişi trei pretendenţi: pe lângă Serghei Railean, este vorba de şefa Întreprinderii de Stat “Cadastru”, Angela Matcov, şi fosta membră a Consiliului de Administraţie al Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare Aurica Doina. Printre membrii comisiei care au decis cine să vină la cârma Agenţiei Servicii Publice sunt ministrul Finanţelor, Octavian Armaşu, şi cel al Justiţiei, Vladimir Cebotari. 

Proiectul ce prevede fuzionarea instituţiilor a fost elaborat de Centrul Naţional de Implementare a Reformelor şi Cancelaria de Stat, Agenţia fiind creată în mai. Contopirea ar fi necesară pentru modernizarea serviciilor publice prin crearea unui ghişeu unic, ceea ce ar putea reduce tarifele pentru serviciile prestate cetăţenilor, spun autorităţile. Mandatul directorului Agenţiei Servicii Publice va fi de cinci ani.

Serghei Railean, care a fost vizat anterior în mai multe anchete jurnalistice, recunoaşte că l-a cununat pe fiul mai mare al premierului Filip. 

Relaţia de prietenie cu Filip nu serveşte drept temei pentru o situaţie de incompatibilitate sau conflict de interese, consideră Railean. 

Mai mulţi experţi au catalogat iniţiativa de creare a Agenţiei Servicii Publice drept una periculoasă, dat fiind faptul că statul nu poate delega unei întreprinderi astfel de atribuţii. Totodată, Inspecţia Financiară şi Curtea de Conturi au stabilit în repetate rânduri că întreprinderea Registru este gestionată prost şi fraudulos. Abaterile constatate în rapoarte au fost comise în perioada în care instituţia a fost administrată de Railean, despre care presa a scris că a fost adus la întreprindere de către premierul Pavel Filip. În pofida neregulilor, Sergiu Railean se laudă cu planuri mari pentru Agenţia Servicii Publice.

Railean a fost şi director financiar al Tutun-CTC, ajungând la Registru la scurt timp după ce actualul premier, fost director al Tutun-CTC, preluase conducerea Ministerului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor. Serghei Railean a fost desemnat, în martie 2011, câştigător al concursului pentru şefia întreprinderii Registru, care a fost criticat de presă şi societatea civilă. Portalul Anticorupţie.md scrie că în şase ani de administrare a întreprinderi de stat, proprietăţile soţilor Railean au crescut considerabil. În 2010, soţii Sergiu şi Ana Railean şi-au cumpărat o casă luxoasă în sectorul Buiucani, pe care o estimează la 1,2 milioane de lei. În 2015, soacra lui Railean a procurat o casă cu teren aferent de şase ari, tot în sectorul Buiucani.

Imobilul este situat într-un cartier de lux, iar potrivit site-urilor de anunţuri, un lot de patru ari în această zonă costă în jur de 35.000 de euro. În decembrie 2016, după ce soacra şefului de la Registru a obţinut autorizaţii de demolare a casei şi a construcţiilor auxiliare de pe teren şi le-a făcut una cu pământul, terenul a fost transmis în proprietatea soţilor Railean. În prezent, pe acest teren este ridicată o casă nouă, care seamănă cu imobilul lui Filip, situat în apropiere. Vara trecută, Serghei Railean l-a cununat pe fiul mai mare al premierului. Nunta a avut loc într-un restaurant luxos din capitală şi a fost ţinută departe de ochii presei.