Totodată, şeful misiunii diplomatice spune că din partea executivului a fost sesizată o pauză în privinţa procesului de implementare a reformelor.

„Procesul de reforme a încetat, este unul lent. Acum, Guvernul se preocupă de proiecte care nu au legătură directă cu implementarea reformelor. Cred că este forte importat ca Guvernul să pună accentul pe această sarcină”, a declarat ambasadorul SUA la Chişinău.

„Este foarte evident că Guvernul are alte îngrijorări. Ar fi bine ca Guvernul să facă reformele necesare, deoarece implementarea reformelor va ajuta mult mai bine decât schimbarea sistemului electoral”, a adăugat James Pettit.

Referindu-se la rezultatele alegerilor prezidenţiale, James Pettit a menţionat că „aceste rezultate demonstrează că în ţară există o dezamăgire, o pierdere de încredere în Guvern. Mulţi au votat împotriva Guvernului”.

„Dezamăgirile cetăţenilor s-au început după 2009, pentru că la început exista o speranţă că va fi o îmbunătăţire. Şi după opt ani, am văzut foarte puţin progres. Am văzut multe legi, dar încă mai aşteptăm implementarea lor. Cred că pierdem răbdarea cu acest Guvern. Nu este atât de harnic în privinţa reformelor. Mai mult, aş spune că vedem o anumită pauză. Dezamăgirile sunt pentru că oameni au aşteptat aproape opt ani şi nu au văzut o îmbunătăţire economică. În rezultat, vedem că foarte mulţi oameni pleacă din ţară, iar acest lucru este cea mai mare problemă pentru ţară”, a mai spus oficialul.

În cadrul discuţiilor, ambasadorul SUA la Chişinău a afirmat că într-o ţară în care democraţia funcţionează, deputaţii şi membrii de partid nu vor părăsi formaţiunile în favoarea altor entităţi politice, adăugând că acest lucru semnifică trădarea încrederii cetăţenilor.

„Într-o democraţie care funcţionează corect nu se întâmplă astfel de lucruri. Dacă cetăţenii aleg pe cineva şi această persoană îşi schimbă partidul, este o trădarea a alegătorilor. Lor nu le este frică. O democraţie corectă nu poate funcţiona astfel. Cred că acest fenomen este o problemă destul de semnificativă, pentru că acest comportament al deputaţilor creează impresia că voturile cetăţenilor nu contează”, a menţionat James Pettit.

Precizăm că James Pettit a mai declarat că Partidul Democrat a propus schimbarea sistemului electoral pentru a se putea menţine la putere: „Este foarte evident că schimbarea sistemului electoral este dorinţa Partidului Democrat pentru a-şi întări puterea şi influenţa politică”.

„Este foarte clar că OSCE şi Comisia de la Veneţia sunt împotriva modificării sistemului electoral. Sistemul uninominal există în multe ţări, inclusiv şi în ţara mea. Şi sistemul mixt există în alte ţări. Decizia Comisiei de la Veneţia a fost bazată pe situaţia actuală care există aici, în Republica Moldova. Au avut această concluzie pentru că au văzut tendinţa de consolidare a puterii. Este foarte important ca să se ţină cont de sugestiile Comisiei de la Veneţia, pentru că poate ajuta la îmbunătăţirea sistemului electoral într-un mod foarte pozitiv”, a declarat James Pettit.