Proiectul privind reforma pensiilor a fost votat cu numeroase încălcări, spune liderul Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu.

„Atunci ni s-au spus două lucruri: că va fi majorată vârsta de pensionare până la vârsta de 63 de ani şi aici guvernarea s-a ţinut de cuvânt şi doi - va fi majorată mărimea pensiei. Prim-ministrul spunea atunci că pentru anumite categorii mărimea pensiei va fi majorată cu până la 40 de procente”, a declarat liderul PAS, Maia Sandu.

Şi dacă prima promisiune a fost respectată, atunci de majorări semnificative a beneficiat un număr restrâns de pensionari.

„Mărimea medie a pensiei s-a majorat cu 131 de lei şi 68 de bănuţi. Doar 22 de mii de oameni au primit o majorare mai mare decât aceşti lei. Pentru ceilalţi, această majorare, dacă s-a întâmplat, a fost mai mică decât aceşti 131 de lei. Am întâlnit oameni care ne-au spus că majorarea a fost de 30 de lei, de 20 de lei ori chiar de cinci lei. Evident că ei au înţeles că e o farsă toată această majorare de 40 de procente şi s-au lovit de realitatea dură”, a adăugat Maia Sandu.

Acest bărbat este la pensie de 14 ani, dar este nevoit să muncească în continuare pentru a-şi întreţine familia.

„Sunt nevoit să lucrez pentru că soţia are o pensie modestă şi este şi cu probleme de sănătate. Medicamentele după cum ştiţi sunt pe zi ce trece tot mai scumpe şi mai scumpe şi chiar dacă ar fi să cumpere numai medicamente, pensia soţiei nu i-ar ajunge să facă acest lucru”, spune bărbatul.

Astfel, Partidul Acţiune şi Solidaritate spune că va acorda asistenţă persoanelor care vor decide să se adreseze în instanţele de judecată împotriva Casei Naţionale de Asigurări Sociale. Reprezentanţii Guvernului nu au răspuns la telefon pentru a comenta. Amintim că săptămâna trecută, în cadrul unei conferinţe de presă, reprezentanţii Uniunii Pensionarilor au cerut majorarea pensiilor până la valoarea coşului minim de consum şi anularea modificărilor recente din sistem, iar dacă timp de o lună nu vor primi o reacţie din partea autorităţilor, vor ieşi la proteste.