„Guvernanţii râd deschis de recomandările partenerilor de dezvoltare şi, în dispreţul total pentru sutele de mii de cetăţeni măcinaţi de probleme pe care nu le văd cei cocoţaţi în Parlament, vor să ne decidă soarta. În dorinţa de a se înrădăcina la putere, vor vota sistemul mixt - salvarea grupării Plahotniuc-Dodon. Pentru că vor să fim conduşi, ca şi până acum, de oameni de proastă calitate, de analfabeţi şi de tot soiul de parveniţi. Incultura, ipocrizia şi nesimţirea, prostia şi obrăznicia sunt criteriile lor de promovare. Toţi aceşti indivizi, convinşi că li se cuvin posturile şi că pot lua orice hotărâre, vor trage după dânşii oameni de aceeaşi calitate îndoelnică. Ca şi până acum, cu tupeul lor neruşinat camarila lui Plahotniuc şi Dodon se va închina cu falsă smerenie la icoane, în timp ce mintea le va umbla la hoţii, vor trăi în lux şi vor risipi fără măsură banii furaţi, îşi vor petrece vacanţele în locuri exotice, îşi vor bate joc de noi în continuare şi, sfidându-ne cu neobrăzare, vor aduna averi peste averi”, a menţionat secretarul Platformei Demnitate şi Adevăr, Chiril Moţpan.

„De dragul urmaşilor, trebuie să ne mobilizăm şi să oprim tăvălugul binomului Plahotniuc-Dodon. Pentru că ei impun Republicii Moldova, tot mai insistent, regulile junglei. O nestăvilită bătaie de joc a luat locul bunului simţ şi a comportamentului civilizat. Nu mai există onoare, cinste, demnitate, nimic din ceea ce înseamnă valori morale şi spirituale strămoşeşti”, a adăugat Chiril Moţpan.

Pe lângă Platforma Demnitate şi Adevăr, au chemat oamenii în stradă pentru a nu permite votarea în lectură finală a proiectului privind sistemul electoral mixt şi Partidul Acţiune şi Solidaritate, PLDM, Partidul Nostru, dar şi reprezentanţii societăţii civile.

Amintim că la începutul lunii iunie Comisia de la Veneţia a evidenţiat mai multe deficienţe în ceea ce priveşte reforma electorală, printre care lipsa unui consens larg, şi a recomandat ca sistemul electoral să nu fie schimbat. Acest răspuns al instituţiei a servit drept temei pentru oficialii europeni de a condiţiona alocarea tranşelor de bani pentru Republica Moldova.

Intenţia puterii de a modifica sistemul electoral este respinsă categoric  de către opoziţia parlamentară şi extraparlamentară, precum şi de numeroase asociaţii obşteşti. Mai multe proteste au fost organizate pentru a împiedica guvernarea să introducă un nou sistem de vot.