Se întâmplă în pofida avizului negativ al Comisiei de la Veneţia care a evidenţiat mai multe deficienţe în ceea ce priveşte reforma electorală, printre care lipsa unui consens larg, şi a recomandat ca sistemul electoral să nu fie schimbat. 

În actuala redacţie, proiectul prevede formarea circumscripţiilor de către o Comisie specială instituită de Guvern, din care vor face parte reprezentanţi ai societăţii civile, partidelor parlamentare şi extra-parlamentare, reprezentanţi ai minorităţilor naţionale, mediului academic, experţi etc. Informaţia despre circumscripţiile electorale va fi publicată în „Monitorul Oficial” cu 1 an înainte de alegeri.

Totodată, urmează ca printre criteriile existente pentru formarea circumscripţiilor să fie inclus şi criteriul de împărţire geografică. 

Se mai propune micşorarea plafonului de contribuţie financiară a candidaţilor până la 50 de salarii medii pentru persoanele fizice şi 100 de salarii medii pentru persoanele juridice. În prezent, persoanele fizice pot dona 200 de salarii medii, iar cele juridice – 400.

Precizăm că liderii partidelor antioligarhice, dar şi reprezentanţii societăţii civile au îndemnat oamenii să iasă la protest joi, la ora 9.00, în faţa Parlamentului pentru a nu permite votarea în lectură finală a proiectului privind sistemul electoral mixt.