Trei candidaţi la funcţia de director al Agenţiei Servicii Publice; Printre ei, şeful de la Registru, care este şi naşul unuia dintre fiii lui Filip

Trei candidaţi la funcţia de director al Agenţiei Servicii Publice; Printre ei, şeful de la Registru, care este şi naşul unuia dintre fiii lui Filip
Sursa: jurnal.md Foto: registru.md 17.07.2017 19:18
Comisia pentru selectarea directorului Agenţiei Servicii Publice a admis trei candidaţi pentru această funcţie.

În urma evaluării dosarelor depuse, au fost aleşi directorul de la Registru, Sergiu Răilean, şefa de la Cadastru, Angrela Matcov, şi fosta membră a Consiliului de Administrare al CNPF, Aurica Doina.

Bătălia finală dintre cei trei candidaţi se va da vineri, 21 iulie, când vor fi desfăşurate interviurile.

Amintim că, pe 26 aprilie, Guvernul a adoptat decizia de creare a unei noi instituţii - Agenţia Servicii Publice, care va îngloba prestarea serviciilor publice în baza principiului ”ghişeului unic”. 

La baza noii instituţii va fi Întreprinderea de Stat Centrul Resurselor Informaţionale de Stat (CRIS) ”Registru”, care va fi reorganizată în Agenţia Servicii Publice şi se va subordona Guvernului. În noua entitate vor intra prin fuzionare patru instituţii de stat care prestau servicii publice de documentare şi licenţiere: Camera de Licenţiere din subordinea Ministerului Economiei, Camera Înregistrării de Stat, ÎS Cadastru şi Serviciul Stare Civilă din subordinea Ministerului Justiţiei.

Precizăm că unul dintre cei trei candidaţi care aspiră la şefia noii agenţii, Sergiu Răilean, este director al întreprinderii Registru deja de şase ani. El a ajuns în atenţia opiniei publice pentru averile fabuloase pe care o deţine, dar şi pentru faptul că acesta a devenit vecin cu prim-ministrul, după ce, potrivit unor surse, anul trecut, l-a cununat pe fiul mai mare al lui Filip, se arată într-o investigaţie publicată de Anticorupţie.md.

Directorul întreprinderii de stat ridică un salariu lunar care în 2015 era de peste 28.000. În cei şase ani de administrare a întreprinderi de stat, au crescut considerabil şi proprietăţile soţilor Răilean.

După ce, la sfârşitul anului 2010, soţii Sergiu şi Ana Răilean şi-au procurat o casă luxoasă în sectorul Buiucani al Capitalei, pe care o estimează la preţul de 1,2 milioane de lei, în 2012, ei au achiziţionat o maşină nouă KIA Sorento,la preţul de 200 de mii de lei. În 2015, soţia lui Răilean a înstrăinat automobilul la acelaşi preţ cu care l-a procurat şi, adăugând încă 200 de mii de lei, şi-a cumpărat o maşină similar nouă, plătind pentru ea 400 de mii de lei.  

Tot în 2015, soacra lui Sergiu Răilean, Ludmila Purcel, medic pediatru din Cricova, mun. Chişinău, a procurat o casă cu teren aferent de şase ari, tot în sectorul Buiucani al Capitalei, pe str. G. Călinescu. Imobilul este situat într-un cartier de lux. Potrivit site-urilor de anunţuri, un lot de patru ari în această locaţie costă astăzi circa 35.000 de euro. În decembrie 2016, după ce soacra şefului de la Registru a obţinut autorizaţii de demolare a casei şi a construcţiilor auxiliare de pe teren şi le-a demolat, terenul a fost transmis în proprietatea soţilor Răilean. Contractul de vânzare-cumpărare a fost semnat la doar două zile după înregistrarea la Cadastru a documentelor de demolare a construcţiilor de pe lot, pe 28 decembrie 2016.

În prezent, pe acest teren este ridicată o casă nouă, cu acoperiş plat, în stil high-tech. Construcţia seamănă izbitor de mult cu vila premierului Pavel Filip, situată în acelaşi cartier, la o distanţă de nici o sută de metri. 

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI