„Am fost sesizat de mai multă lume bună că, în ultima perioadă de timp, oameni pe care nu i-aş suspecta de rele intenţii se tot dau cu părerea legat de posibile alianţe cu PD, după alegerile din 2018, desfăşurate în sistem electoral mixt propus de Dodon şi Plahotniuc. În loc să vină cu soluţii de oprire a dezmăţului oligarhic sau cel puţin să-şi încurajeze favoritul politic să se bată pentru sistemul proporţional, să solicite sprijinul oamenilor într-un protest de amploare, să ne unim forţele în interesul oamenilor, specialiştii încurajează resemnarea, capitularea”, a declarat Andrei Năstase pe pagina sa oficială de Facebook.

„Să fie clar tuturor „reformatorilor”, „democraţilor” şi analiştilor îndrăgostiţi de ei: Platforma DA şi eu personal nu suntem suciţi cu vreo cheiţă, nici din est, nici din vest, suntem stăpâni şi responsabili peste deciziile pe care le luăm, iar compromisuri cu penalii, şi cu atât mai puţin în interesul vreunui politician, oligarhic sau pretins-antioligarhic, pretins-pro-european, nu am făcut, nu facem şi nu vom face vreodată”, a adăugat liderul Platformei DA.

Andrei Năstase a ţinut să accentueze că Platforma DA este „o echipă unită, puternică la nivel teritorial şi central, formată nu din anonimi, ci din oameni cunoscuţi societăţii, integri şi capabili să genereze adevărata schimbare în bine”, iar în ultimul timp aceşti oameni sunt ţinta de bază a linşajului mediatico-oligarhic dar şi al pretinşilor noştri parteneri.

„Sunt onorat de faptul că suntem colegi cu Dinu Plângău, Inga Grigoriu, Liviu Vovc, Alexandru Cozer, tinerii-simbol ai unei generaţii de excepţie, alături de preşedintele Uniunii pensionarilor, Profesorul Victor Leancă, de juristul, istoricul şi economistul Alexandru Slusari, alături de Stanislav Pavlovschi, ex-judecator CEDO, expert în drept de talie internaţională, alături de jurnalistul Chiril Moţpan, veteran, dar şi om de cultură, alături de profesorul Sergiu Cataranciuc, doctor habilitat în ştiinţe matematice, alături de profesorul şi scriitorul Dumitru Maxim, de antreprenoarele Arina Spătaru şi Aliona Mandatii, de veteranii razboiului de pe Nistru, primarul Gheorghe Taraţă şi Valeriu Bobrov, de la Hânceşti. Îi pot trece în revistă cu mare drag pe fiecare dintre preşedinţii organizaţiilor teritoriale, oameni integri, curajoşi şi demni de respectul comunităţilor din care provin”, a menţionat Andrei Năstase.

„În ultimul timp aceşti oameni sunt ţinta de bază a linşajului mediatico-oligarhic dar şi al pretinşilor noştri parteneri. De ce? Pentru că prezentăm adevăratul pericol pentru binomul Plahotniuc-Dodon, dar şi pentru simplii prim-ministri şi miniştri, complici la furtul de miliarde, privatizări si concesionări dubioase. Dar cel mai important e pentru că suntem entitatea politică în care oamenii îşi pun speranţa cel mai mult”, a mai spus liderul Platformei DA.

Vă prezentăm declaraţia integrală a lui Andrei Năstase.

Am fost sesizat de mai multă lume bună că, în ultima perioadă de timp, oameni pe care nu i-aş suspecta de rele intenţii se tot dau cu parerea legat de posibile alianţe cu PD, după alegerile din 2018, desfăşurate în sistem electoral mixt propus de Dodon şi Plahotniuc.

În loc să vină cu soluţii de oprire a dezmăţului oligarhic sau cel puţin să-şi încurajeze favoritul politic să se bată pentru sistemul proporţional, să solicite sprijinul oamenilor într-un protest de amploare, să ne unim forţele în interesul oamenilor, specialiştii încurajează resemnarea, capitularea

Nu mai deranjează pe nimeni faptul că fac partizanat politic în favoarea unui politician pe care personal, împreună cu Platforma DA, în pofida unei atitudini discutabile, dar şi a unor cifre reale din sondaje, atunci când PAS a respins să susţină drept candidat comun candidatul nostru, în interesul ţării l-am susţinut ca şi candidat comun la prezidenţiale nu prin vorbe, ci prin muncă împotriva binomului hibrid. Efortul a fost poate chiar peste aşteptările unora, iar un număr foarte mare de oameni din satele şi oraşele tuturor raioanelor ţării, cutreierate de noi pe parcursul a mai bine de un an înainte de alegeri şi în campanie, au mers la vot anume pentru Platforma Demnitate şi Adevăr, DA fiind înscris şi în buletinul de vot, pentru conformitate. Şi aceşti oameni merită toată recunoştinţa, nu doar numărarea lor la televizor, pe facebook sau în gazetele de partid. Sper că într-o zi vor înţelege asta şi politicienii, şi analiştii îndrăgostiţi de ei.

Dar dacă e ceva de neacceptat, e incapacitatea lor de a înţelege că Platforma Demnitate şi Adevăr e un altfel de partid decât toate existente vreodată în Moldova.

Platforma DA e format de jos în sus şi nu invers. Asocierea noastră s-a produs altfel decât pe principiile clasice moldoveneşti, de gaşcă, de grup, de breaslă. Necesitatea consolidării societăţii şi reprezentării ei cu toate segmentele sale ne-au călăuzit atunci când ne-am angajat în edificarea unui partid al oamenilor, împuterniciţi de zecile de mii de de participanţi la protestele organizate de PCDA, dornici de o alternativă viabilă guvernării şi întregii clase politice.

Am demonstrat că nu suntem un partid bazat pe un singur om şi gaşca sa: de la facultate, de la un minister, de la un cerc artistic sau de business.

Suntem o echipă unită, puternică la nivel teritorial şi central, formată nu din anonimi, ci din oameni cunoscuţi societăţii, integri şi capabili să genereze adevărata schimbare în bine.

Că sunt vicepreşedinţi sau membrii ai Biroului politic, preşedinţi de organizaţii teritoriale şi chiar membrii activi ai Platformei, sunt oameni diferiţi, dar reali, recunoscuţi în partid şi în societate pentru reuşitele din domeniile lor de activitate.

Aceşti oameni nu au fost la putere sau în politică, dar atunci când şi-au văzut ţara şi cetăţenii în pericol au reacţionat patriotic, şi-au riscat totul fără a pretinde ceva în schimb, cu atât mai puţin funcţii şi sprijin de la niste partide discreditate, participante la furtul miliardului.

Sunt onorat de faptul că suntem colegi cu Dinu Plângău, Inga Grigoriu, Liviu Vovc, Alexandru Cozer, tinerii-simbol ai unei generaţii de excepţie, alături de preşedintele Uniunii pensionarilor, Profesorul Victor Leancă, de juristul, istoricul şi economistul Alexandru Slusari, alături de Stanislav Pavlovschi, ex-judecator CEDO, expert în drept de talie internaţională, alături de jurnalistul Chiril Moţpan, veteran, dar şi om de cultură, alături de profesorul Sergiu Cataranciuc, doctor habilitat în ştiinţe matematice, alături de profesorul şi scriitorul Dumitru Maxim, de antreprenoarele Arina Spătaru şi Aliona Mandatii, de veteranii razboiului de pe Nistru, primarul Gheorghe Taraţă şi Valeriu Bobrov, de la Hânceşti. Îi pot trece în revistă cu mare drag pe fiecare dintre preşedinţii organizaţiilor teritoriale, oameni integri, curajoşi şi demni de respectul comunităţilor din care provin.

În ultimul timp aceşti oameni sunt ţinta de bază a linşajului mediatico-oligarhic dar şi al pretinşilor noştri parteneri. De ce? Pentru că prezentăm adevăratul pericol pentru binomul Plahotniuc-Dodon, dar şi pentru simplii prim-ministri şi miniştri, complici la furtul de miliarde, privatizări si concesionări dubioase. Dar cel mai important e pentru că suntem entitatea politică în care oamenii îşi pun speranţa cel mai mult.

Aflaţi peste orice interese şi politicieni sistemici, am protestat, am oprit furtul pus la cale prin hotărâri de guvern şi a altor miliarde de lei şi legalizarea capitalului dobândit ilicit, iar apoi am venit cu diverse iniţiative şi proiecte de reforme economice, sociale, de ordin fiscal, de combatere a corupţiei şi eradicare a sărăciei, de creştere economică în beneficiul Oamenilor.

Recent am propus opiniei publice proiectul de îmbunătăţire a sistemului electoral proporţional prin deschiderea listelor şi diminuarea rolului şefului de partid, prin creşterea ponderii tinerilor, a femeilor, a oamenilor demni din teritoriu şi din Diasporă în garniturile partinice, prin mărirea numărului de secţii de votare în afara ţării şi a numărului de buletine destinate fiecărei secţii, prin implementarea votului prin corespondenţă, etc.

Şi politicienii democraţi, dar şi analiştii îndrăgostiţi de ei, chiar dacă în privat le recunosc ca fiind iniţiative bune, necesare, venite în interesul oamenilor, în public, la show-uri tv sau întrebaţi de oameni în stradă se fac că plouă şi că nu văd aceste proiecte. De ce? Pentru că nu le aparţin. Pentru că nu au avut curajul să le promoveze nici până, nici după lansarea lor de către Platforma DA, partidul ce exprimă cel mai bine voinţa populară, grijile şi interesele oamenilor.

Şi apoi e mult mai comod să faci analiză şi să şi decizi că e posibilă o alianţă între Platforma DA, PAS şi PDM, că ar exista şi nişte condiţii pentru acest scenariu şi tot felul de fantasmagorii...

Să fie clar tuturor "reformatorilor", "democraţilor" şi analiştilor îndrăgostiţi de ei: Platforma DA şi eu personal nu suntem suciţi cu vreo cheiţă, nici din est, nici din vest, suntem stăpâni şi responsabili peste deciziile pe care le luăm, iar compromisuri cu penalii, şi cu atât mai puţin în interesul vreunui politician, oligarhic sau pretins-antioligarhic, pretins-pro-european, nu am făcut, nu facem şi nu vom face vreodată.

Partenerul nostru de nădejde rămâne cetăţeanul deşteptat al Moldovei.

Următoarele alegeri sunt parlamentarele, iar orice atitudine păguboasă pentru Oameni şi ţară nu va fi tolerată de Platforma DA. Cu atât mai puţin iresponsabilitatea, abordarea egoistă şi superficială a lucrurilor.