„Proiectul de lege propus de Ministerul Justiţiei este un pas înapoi. Restricţiile impuse în actualul proiect de lege sunt şocante, deoarece până acum guvernarea a avut un parcurs bun în colaborarea cu societatea civilă. Este o situaţie confuză. Mă tem acum că Moldova, dacă trece o astfel de lege, se va compara cu cele mai represive regimuri din regiune. Nu este un grup cu care Moldova vrea să se identifice”, a declarat Karen R. Hilliard într-un interviu pentru Moldova Curată.

„Noi rămânem nedumeriţi şi foarte îngrijoraţi. Este greu de înţeles cum Republica Moldova se identifică ca o democraţie din Vest şi doreşte un parcurs european, dar totodată vrea să introducă o astfel de lege. Este incredibil”, a adăugat şefa Misiunii USAID la Chişinău.

Precizăm că  zeci de organizaţiii nonguvernamentale au emis o declaraţie prin care au acuzat Ministerul Justiţiei că vrea să interzică finanţarea externă a acestora. Proiectul a fost criticat dur de societatea civilă, dar şi de experţi independenţi şi politicieni de la Bucureşti.

O analiză recentă a Comisiei de la Veneţia relevă că astfel de limitări în privinţa ONG-urilor există doar în trei ţări membre ale Consiliului Europei - Rusia, Ungaria şi Azerbaidjan. Recent, Comisia de la Veneţia a avut o atitudine critică faţă de legislaţia din Ungaria, unde zeci de mii de oameni au ieşit în stradă şi l-au acuzat pe premierul Orban de autoritarism.