Actul normativ reprezintă o cadou de la PD pentru Iurie Leancă, în condiţiile în care grupul deputaţilor transfugi format în jurul fostului premier poate acum să devină fracţiune parlamentară, lucru interzis în ultimii 21 de ani.

Documentul instituţionalizează grupurile parlamentare din cel puţin cinci deputaţi independenţi sau neafiliaţi şi acordă acestora aceleaşi drepturi şi obligaţiuni ca şi fracţiunilor parlamentare.

Astfel, grupurile parlamentare vor beneficia de încăperi pentru lucru, tehnică, birotică, dar şi un buget anual aprobat de Parlament, în funcţie de reprezentarea numerică a grupului în legislativ.

Proiectul de modificare a Regulamentului legislativului, astfel încât grupurile parlamentare să obţină aceleaşi drepturi ca şi fracţiunile, a fost semnat de 9 deputaţi din grupul Leancă. Acest grup a numărat iniţial trei foşti PLDM-işti, în frunte cu fostul premier.

Ulterior, la el au aderat alţi şase ex-liberal-democraţi care au cerut să fie numiţi grup parlamentar popular european, în frunte cu Valeriu Ghileţchi.