Proiectul de lege aparţine unui grup de deputaţi PD şi a fost prezentat astăzi în plen de către şeful comisiei de profil care a examinat subiectul. Documentul a fost introdus astăzi pe ordinea de zi, după ce ieri a fost retras pentru informare suplimentară. Autorii spun că îşi propun să perfecţioneze cadrul legal în domeniul jocurilor de noroc, însă opoziţia are altă părere.

„Autorii proiectului de lege propun modificarea vârstei minime pentru participarea la jocurile de noroc prin diversificarea ei. Pentru participarea la jocurile de noroc cu risc social sporit - 21 de ani şi la jocurile de noroc cu risc social scăzut - de 18 ani în contextul participării la pariurile sportive. Cele mai importante modificări propuse în proiectul de lege ţin de diminuarea mărimilor garanţiei financiare”, a spus Ştefan Creangă, preşedintele Comisiei economie.

„Reducerea vârstei admisibile la loterie. Vorbim despre dependenţă de jocuri. În toată lumea e aceeaşi. Nu există droguri uşoare şi droguri grele. Din păcate, există dependenţi de jocuri de noroc. Care este folosul acestui proiect?”, a declarat Vladimir Odnostalco, deputat PSRM.

„Modificarea de vârstă este o ajustare internă care este reglementată la momentul actual. Doar se face o concretizare pentru diferite niveluri de jocuri de noroc”, a declarat Ştefan Creangă, preşedintele Comisiei economie.

„În şedinţa de plen de ieri mi-am expus părerea despre acest proiect dubios pe care l-aţi împins în mod fulgerător pe agenda parlamentară. Fracţiunea Partidului Liberal Democrat nu vrea să fie complice la votarea unui proiect de care nu are nevoie cetăţeanul statului Republica Moldova. Doar mafioţii din acest stat au nevoie de un asemenea proiect. De aceea, în semn de protest părăsim sala de şedinţe a Parlamentului”, a spus Maria Ciobanu, deputat PLDM.

„Fracţiunea Partidului Liberal nu va susţine pentru că considerăm că cetăţenii trebuie motivaţi să câştige bani prin muncă, şi nu prin jocuri de noroc”, a declarat Roman Boţan, deputat PL.

„Acest proiect este împins într-adevăr în grabă. De aceea, noi, fracţiunea socialiştilor nu părăsim sala deoarece avem proiecte de votat însă nu vom susţine în niciun caz acest proiect deoarece el nu soluţionează problemele de bază care sunt”, a spus Vlad Batrâncea, deputat PSRM.

„Cu câtă insistenţă se promovează acest proiect de lege. Ieri s-a scos pentru a fi studiat suplimentar, astăzi deja reintrodus. Deci, vedeţi că fiecare minut costă bani, deci trebuie de soluţionat problema cât mai urgent, aşa au fost indicaţiile. Toate propunerile înaintate urmăresc doar scopuri economice şi strict în favoarea organizatorilor jocurilor de noroc. În semn de protest, fracţiunea PL părăseşte sala”, a declarat Valerian Bejan, deputat PL.

În final, iniţiativa a fost aprobată în prima lectură cu voturile deputaţilor PD. Pentru ca să devină lege, urmează şi votul în lectura finală. Menţionăm că acest document a fost introdus în Parlament pe 27 iunie, adică acum mai puţin de o lună. Ajustările au loc după ce la sfârşitul anului trecut deputaţii au votat un proiect care prevede monopolizarea de către stat a reglementării jocurilor de noroc.