„Acest protest a recidivat cu încălcarea gravă a dreptului la libera circulaţie, oamenii fiind împiedicaţi să ajungă la Chişinău prin diverse metode operate de forţele de ordine, conducătorii unor instituţii şi organizaţii aservite Partidului Democrat. Mai mult, cu câteva zile înainte de eveniment, oamenii din teritoriu au fost ameninţaţi, hărţuiţi şi şantajaţi să nu participe la acţiunea de protest de la Chişinău”, informează Platforma DA.

În memoriu se vorbeşte şi despre contraacţiunile organizare de guvernare în centrele raionale, totul pentru a împiedica cetăţenii, inclusiv bugetarii, să ajungă la protestul de la Chişinău.

Publicăm mai jos memoriul Platformei Demnitate şi Adevăr.

Către
Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene
Donald Tusk, preşedintele Consiliului European
Federica Mogherini, Înalt Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate
Thorbjorn Jagland,  Secretarul general al Consiliului Europei
Grupurile Parlamentare din Parlamentul European
Congresul Statelor Unite ale Americii
Delegaţia Uniunii Europene
Consiliul Europei
Misiunea OSCE în Moldova

În atenţia
Ambasadelor acreditate în Republica Moldova
Organizaţiei Naţiunilor Unite
Băncii Mondiale
Fondului Monetar Internaţional
Societăţii Civile
Presei libere şi independente

                                                                           MEMORIU

Excelenţe,

Stimaţi reprezentanţi ai partenerilor de dezvoltare a Republicii Moldova,

Exprimându-ne toată consideraţia pentru activitatea Dvs îndreptată spre integrarea reală a Republicii Moldova în familia statelor europene, Vă adresăm acest Memoriu pentru a vă aduce la cunoştinţă gravele derapaje antidemocratice ale regimului poliţienesc Plahotniuc, fals proeuropean şi cleptocratic. În special, este vorba despre modul de contracarare criminală a protestului societăţii civile împotriva schimbării sistemului electoral proporţional din data de 11 iunie 2017.

Vă aducem la cunoştinţă că acest protest a recidivat cu încălcarea gravă a dreptului la libera circulaţie, oamenii fiind împiedicaţi să ajungă la Chişinău prin diverse metode operate de forţele de ordine, conducătorii unor instituţii şi organizaţii aservite Partidului Democrat. Mai mult, cu câteva zile înainte de eveniment, oamenii din teritoriu au fost ameninţaţi, hărţuiţi şi şantajaţi să nu participe la acţiunea de protest de la Chişinău.

Pentru a împiedica cetăţenii, inclusiv bugetarii, să ajungă la protest, guvernarea antipopulară a simulat organizarea unor contraacţiuni în centrele raionale Ialoveni, Cahul şi Edineţ, unde oamenii au fost aduşi fără a cunoaşte pentru ce anume. În acest scop, au fost scoase de pe rute microbuzele şi autobuzele din sistemul transportului public, itinerarele din raioanele adiacente capitalei şi cele din suburbii au fost sistate în totalite în dimineaţa zilei de 11 iunie. Aşa-zişii organizatori ascunşi în spatele unor ONG-uri inoperabile nu sunt alţii decât reprezentanţii regimului Plahotniuc. Astfel, guvernarea nocturnă a încălcat flagrant Constituţia ţării, dreptul la libera circulaţie, la libera exprimare, la întruniri şi asocieri, a comis fapte penale şantajând bugetarii şi cei din subordinea instituţiilor de reglementare sau desconcentrate.

Exemplificăm cele expuse mai sus prin informaţii furnizate de cei pătimiţi, dar şi de presa independentă.

În mai multe centre raionale transportul de rută a fost sistat de poliţiştii, care de dimineaţă pur şi simplu au alungat şoferii de microbuze şi autobuze cu direcţia Chişinău din staţiile auto. Sunt doar o parte dintre ilegalităţile regimului pe care am reuşit să le documentăm, inclusiv cu ajutorul puţinei prese libere care a mai rămas.

Acest lucru s-a întâmplat şi la Străşeni, dovada fiind adusă de cetăţeanul Andrei Şarov pe contul său de FB.

Asemenea acte ilicite s-au produs peste tot în ţară:
- Şoldăneşti (cetăţeanul Oleg Babcineţchi ne-a spus că atunci când a intenţionat să ia un taxi spre Chişinău, şoferul acestuia i-a mărturisit că au ordin să nu meargă spre capitală în prima jumătate a zilei);
- Hânceşti (societatea ”Dovastrans” din s. Cărpineni a fost obligată să nu-şi pună în circulaţie microbuzele pe parcursul zilei, iar proprietarii de microbuze din Hânceşti au fost avertizaţi că vor pierde licenţele, dacă vor transporta oameni la protestul de la Chişinău; cetăţeanul Valeriu Bobrov afirmă că în ziua respectivă niciun microbuz nu a plecat de la Hânceşti spre Chişinău cel puţin până la ora 12.00, când a început protestul în faţa Parlamentului);
- Teleneşti (cetăţeanca Galina Zavorot mărturiseşte că atunci când ea şi alte mai multe persoane, care au procurat bilete spre Chişinău, au vrut să urce în microbuz, li s-a spus că toate biletele au fost revândute altor persoane şi ale lor nu mai sunt valabile);
- Criuleni (autobuzele de rută din satele Hruşevo şi Slobozia au fost anulate până la ora 16.00, oamenii pur şi simplu stăteau pe marginea drumului şi nu aveau cum să ajungă la protest);
- Bălţi (a se vedea reportajul pus pe post pe 11 iunie de televiziunea BTV din Bălţi);
- Rezina (cetăţeanca Veronica Cojocari a fost martora când două autobuze de rută, care trebuiau s-o aducă pe ea şi pe consătenii ei la Chişinău, au fost deturnate şi obligate să schimbe ruta, transportând organizat alţi pasageri la contramanifestaţia din Ialoveni, iar mama ei a fost ameninţată că va pierde locul de muncă, dacă nu va urca în unul din autocarele respective);
- Glodeni (cetăţeanca Iraida Botnar afirmă că primarul lor din PD a impus oamenii să meargă la Edineţ, fără măcar să le explice unde îi duce);
- Cahul (transportul public dinspre Cahul spre Chişinău nu a circulat până la ora 11.00).

Anti-protestele din Ialoveni, Cahul şi Edineţ, la care au fost obligaţi să vină masiv angajaţi ai instituţiilor de stat, cetăţeni ai localităţilor cu primari din PDM, până la urmă s-au transformat într-un concert plătit din bani netransparenţi şi dubioşi.  Pentru a aduce oamenii la destinaţie, au fost mobilizate sute de unităţi de transport, în acelaşi timp fiind sistate rutele spre Chişinău şi verificate fără motiv unităţile de transport particulare care se deplasau spre Chişinău, în încercarea de a fi împiedicate să ajungă la timp la protestul societăţii civile din faţa Parlamentului. Se ajungea la momente stupide, când poliţistul, pentru a trage de timp, cerea şi acte pentru cârligul de remorcare.

O angajată a primăriei satului Pereni din Rezina a semnalat despre faptul că primarul din localitate, Dumitru Marchitan, ar fi avut o discuţie la nivel raional după care a anunţat despre mobilizarea pentru un protest PDM. Aceasta a declarat că primarul le-a spus că angajaţii sunt obligaţi să meargă la „antiprotest”, să adune oameni, să ia copii, dacă sunt studenţi în capitală. Cam acelaşi mecanism de ”promovare” a anti-protestelor din Ialoveni, Cahul şi Edineţ a fost pus în funcţiune peste tot.

https://www.zdg.md/stiri/stiri-politice/audio-pdm-pregateste-un-anti-protest-noi-angajatii-suntem-datori-sa-ne-ducem-vrem-sa-lucram-si-gata-da-acolo-cum-o-sa-fie-soarele
http://btv.md/marshruty-obshhestvennogo-transporta-v-napravlenii-kishineva-annulirovany-iz-za-protesta/
http://btv.md/politsiya-blokiruet-dvizhenie-transporta-na-miting-v-kishinev/
http://unimedia.info/stiri/imaginea-zilei-protestarii-de-la-ialoveni--dusi-cuminti--in-linie-dreapta--spre-autocare-134582.html#.WT2X-Fn34ec.facebook

Şefii instituţiilor de stat în multe cazuri au comis abuzuri în serviciu şi au ameninţat angajaţii cu diverse sancţiuni, cel mai des cu pierderea locului de muncă. Spre exemplu, Vasile Guţu, şeful reţelei de oficii poştale din Bălţi a obligat angajaţii săi să fie prezenţi duminică, 11 iunie, la ora 07.30 în faţa hotelului LIDO din oraş pentru a merge la un miting în susţinerea votului mixt, organizat la Edineţ. Angajaţii au fost avertizaţi că vor fi disponibilizaţi dacă nu se vor conforma.

Cazuri de aducere organizată a oamenilor cu zeci de autobuze şi microbuze la cele trei manifestaţii pediste au fost documentate în aproape toate raioanele republicii: Orhei, Hânceşti, Străşeni, Dubăsari etc. La mitingul organizat la Ialoveni au ajuns şi oameni care afirmă că s-au pornit la protestul din faţa Parlamentului, dar rutele au fost schimbate. Mai mult, ei au spus că nu înţeleg de ce se află acolo şi că nimeni nu le-a oferit nicio explicaţie.

Deşi mai multe unităţi de transport aveau sigla PDM, partidul respectiv a negat implicarea sa in organizarea anti-protestelor, sursele de finanţare a transportului şi a artiştilor participanţi la concerte rămânând obscure.

Totuşi, mai există şi alte dovezi, care confirmă faptul că manifestaţiile de la Ialoveni, Cahul şi Edineţ au fost organizate de PDM. Chiar şi pancartele au fost realizate în mod centralizat, iar apoi aduse la locul faptelor pentru a fi distribuite participanţilor. Nemaivorbind de faptul că printre oratorii promotori ai proiectului de lege al lui Dodon s-au aflat deputaţi şi fruntaşi PDM, printre care Sergiu Sîrbu, Valentina Stratan şi alţii.

Mai multe probe care demonstrează clar implicarea grosolană a partidului lui Plahotniuc în aducerea forţată a bugetarilor la concertele unor pseudo-ONG-uri o aduc primarii din ţară.

E de menţionat şi faptul că toate aceste acţiuni au fost secundate şi de o manipulare masivă a opiniei publice din partea holdingului mediatic al lui Vladimir Plahotniuc. Aşa-zişii jurnalişti de acolo au recurs la înscenări pe care le-au prezentat drept fapte, pentru a denigra protestatarii. Astfel, de exemplu, au fost filmaţi doi pretinşi membri a Partidului Nostru din Soroca, care afirmau că au fost plătiţi de Renato Usatâi pentru a veni la protest şi beau bere. Ulterior s-a constatat că cei doi nu au nicio legătura cu partidul respectiv şi nu sunt din Soroca, ci din Bălţi, iar situaţia prezentată de Publika TV a fost o făcătură josnică. Iată dovada.

Acestea sunt de departe doar unele dovezi care certifică fără drept de tăgadă faptul că în Republica Moldova acum au loc derapaje grave antidemocratice, care încalcă drepturile elementare ale cetăţenilor. Deşi guvernarea actuală vrea să se impună în faţa partenerilor externi ca o guvernare pro-europeană, de facto, ea îşi demonstrează tot mai nedisimulat sorgintea autortitară şi mafiotă, recurgând la orice gen de ilegalităţi doar pentru a se menţine la putere.

Cu toate acestea acţiunea societăţii civile şi a partidelor de opoziţie antioligarhice a reuşit şi acest lucru demonstrează cu prisosinţă că cetăţenii noştri nu-şi doresc schimbarea forţată a sistemului electoral, promovată de binomul Plahotniuc-Dodon, ci vor schimbarea puterii şi a clasei politice corupte şi discreditate.

În aceste condiţii, reiterăm solicitarea noastră de a face presiuni asupra regimului de la Chişinău pentru a renunţa la schimbarea sistemului electoral. De asemnea, solicităm ca orice finanţare externă să fie deblocată abia după implementarea reală şi cu bună credinţă a condiţionalităţilor înaintate de societatea civilă, opoziţia antioligarhică şi partenerii de dezvoltare ai ţării noastre.

13 iulie 2017

Cu respect,
Platforma Demnitate şi Adevăr