Contactat de Tribuna pentru a afla poziţia sa cu privire la Declaraţia Dumei de Stat, Oazu Nantoi a spus că relaţiile moldo-ruse actuale ar fi în dependenţă de acţiunile precedente.

„La 19 noiembrie 2001, Federaţia Rusă şi Republica Moldova au semnat un tratat de cooperare şi prietenie, deci Articolul 5, din acel tratat presupune că înaltele părţi contractante nu vor susţine sub nici o formă manifestările de separatism. Totodată, Federaţia Rusă, dacă privim decizia Curţii Europene din 8 iulie 2004, este ţara responsabilă pentru instigarea şi conservarea conflictului. Declaraţia Dumei de Stat a Federaţiei Ruse a devenit posibilă în condiţiile când clasa politică de la Chişinău a acceptat schema eronată de percepere a conflictului impusă de Federaţia Rusă şi să perceapă aşa-zisul conflict transnistrean ca un instrument de business murdar din contul perspectivei statalităţii Republicii Moldova”, a spus Nantoi.

Analistul a comentat relaţiile moldo-ruse şi prin prisma împrejurărilor nou create. „Faptul că Evgheni Şevciuk a fugit pe malul drept la partenerii săi de business reprezintă o dovadă a aşa-zisului conflict dintre Moldova şi Rusia. Prin urmare, Federaţia Rusă este ţară agresor, care doreşte să preia controlul asupra întregii Republici Moldova, inclusiv prin agenţi de influenţă de tipul lui Igor Dodon, iar noi suntem nişte mămăligari, care suntem umiliţi şi scuipaţi la noi acasă, însă pentru noi asta este o normalitate”, a precizat comentatorul politic.

Amintim că Duma de Stat a Federaţiei Ruse a adoptat o declaraţie privind regiunea transnistreană. Potrivit declaraţiei, autorităţile din Republica Moldova şi Ucraina ar fi organizat o blocadă a regiunii, ceea ce ar reprezenta o ameninţare pentru prosperitatea şi securitatea locuitorilor regiunii.