„Aceste dezbateri au fost foarte utile. Sigurul neajuns – au fost organizate prea târziu. În martie-aprilie, până la votarea proiectului în prima lectură, efectul avea să fie mai mare. Partidul Democrat a mobilizat în mod forţat mai mulţi bugetari şi funcţionari publici pentru a participa la dezbateri şi pentru a demonstra că există un consens larg, dar şi pentru huiduieli faţă de cei care se împotrivesc modificării sistemului electoral.  Dar, în mare parte, au dat greş. Chiar şi sutele de oameni dependenţi de ei ne-au ascultat foarte atent şi au comparat argumentele noastre cu propaganda în favoarea sistemului uninominal, după care pentru sistemul mixt, care a fost difuzată timp de patru luni”, afirmă  vicepreşedintele Platformei DA.

Potrivit lui Alexandru Slusari, din start oamenii au fost hrăniţi cu trei mituri.

„Este vorba despre trei mituri. Primul mit este că sistemul electoral actual este discreditat şi trebuie modificat. Noi am adresat o simplă întrebare persoanelor din sală: Cine a discreditat sistemul? Cine a fost în ultimii opt ani la putere? PD! Iar Plahotniuc personal este la putere de vreo zece ani. Ce drept moral şi politic are el să spună că sistemul a fost discreditat şi că  clasa politică trebuie schimbată? Este ca şi cum proxenet ar începe să vorbească despre moralitate”, a menţionat Alexandru Slusari, într-un interviu pentru Tribuna.

„Al doilea mit este legat de ideea alegerii deputatului, băgată în capul oamenilor de propaganda lui Plahotniuc şi Dodon. Şi aici noi am vărsat o găleată de apă rece peste oameni. Le-am spus oamenilor că alegerile se vor desfăşura într-un singur tur. Vor fi mai mulţi candidaţi de la zeci de partide şi o altă mulţime de candidaţi independenţi. În aceste condiţii, vor putea alege mai puţin de 10 la sută din cei care participă la alegeri, iar celelalte voturi vor merge la gunoi. Deci pe cine va reprezenta deputatul ales?”, a mai spus Slusari.

„Şi demascarea celui de-al treilea mit a fost un şoc pentru oameni. Ceea ce au promovat vedetele noastre despre demiterea deputatului ales este o altă minciună şi nici nu face parte din noul proiect”, a punctat vicepreşedintele Platformei DA.

În context, Alexandru Slusari a menţionat că dacă vor fi organizate mai multe discuţii şi dezbateri, mai ales la postul public de televiziune, după două luni nu ar rămâne nici 20 la sută din persoane care să susţină înlocuirea actualului sistemul electoral cu cel propus de PD şi PSRM.