S-a întâmplat însă contrariul, datorită eforturilor depuse de opoziţie, astfel că nicio tranşă din această sumă nu va ajunge la Chişinău fără ca reprezentanţii Comisiei Europene să se asigure că toate condiţii să fie îndeplinite. Declaraţiile au fost făcute în cadrul unei emisiuni la Digi24.

„Este important să se cunoască şi în România şi în RM că această rezoluţie vine ca o noutate sub aspectul condiţionalităţii. Până nu demult, UE acorda bani Republicii Moldova fără să urmărească cu atenţie ce se întâmplă cu aceşti bani, iar acolo sunt forţe politice pretins proeuropene, dar care au ştiut în permanenţă să sifoneze banii europeni şi să facă cu totul alte interese în RM. Eu am fost la Strasbourg. Asta a fost o necesitate din punctul de vedere al opoziţiei de la Chişinău, pentru că s-a făcut foarte mult lobby din partea guvernării cleptocratice de la Chişinău, care a făcut ca prin RM să se spele 30 de miliarde de dolari ale mafiei ruseşti; care a reuşit „performanţa” de a jefui ţara de un miliard de dolari din cele 2,7 miliarde pe care le avea în vistieria statului; o guvernare care a făcut ca ponderea vectorului european să se ducă de la 73 până la 37%”, a declarat Andrei Năstase.

„Guvernarea ar fi vrut ca finanţarea să vină necondiţionat şi a făcut în acest sens foarte mult lobby. Plahotniuc - cel care controlează absolut totul în RM şi justiţia, şi instituţiile de drept şi de reglementare, şi presa – pe banii furaţi de la cetăţenii RM, a făcut lobby la Strasbourg”, a adăugat preşedintele Platformei DA.

Andrei Năstase a menţionat că a obţinut asigurarea oficialilor din cadrul Comisiei Europene că atunci când vor evalua lucrurile în RM şi vor constata că nu merg atât de bine cum le descriu guvernanţii, nu va fi debursat niciun cent.

„A fost un efort al opoziţiei şi nu a fost unul inutil. 60% din această asistenţă sunt credite pe care va trebui să le întoarcă generaţiile actuale şi viitoare. Noi nu avem dreptul să împovărăm generaţiile viitoarele genraţii cu credite pe care guvernarea în loc să le folosească pentru reforme, pentru a întări statul de drept, etc., se ocupă de propriile interese, interese partinice şi de gaşcă”, a mai spus preşedintele Platformei Demnitate şi Adevăr.