În context, Platforma DA reiterează necesitatea reformelor reale, ceea ce înseamnă transformarea politică, economică, socială de structură şi sistem, profundă şi  palpabilă, cu efecte sesizabile în timpul cel mai apropiat pentru toată populaţia din Republica Moldova.

„Am fost învinuiţi pe nedrept de această guvernare că nu am vrea să discutăm despre problemele cotidiene. Este fals. Cunoaşteţi foarte bine că încă de când protestam am venit către guvernare cu propuneri bune de discuţie. Am venit cu soluţii pentru problemele cotidiene ale oamenilor şi am spus că sunt o prioritate pentru noi. După o discuţie la Parlament, Candu a spus că dacă problemele oamenilor nu vor fi rezolvate, el îşi va da demisia. Acest lucru nu s-a produs”, a declarat liderul Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, în cadrul unei conferinţe de presă.

„Noi suntem interesaţi de grijile oamenilor. Dacă facem acum un sondaj despre cele mai importante probleme, atunci problema votului mixt nu va fi nici pe locul 28. Oamenii sunt interesaţi de alte probleme. Noi suntem de acord să discutăm aceste chestiuni cu guvernarea, în special problema pensiilor. Să vedem de ce nu merge această schimbare şi unde este majorarea pensiilor promisă oamenilor. Să discutăm despre cum să creăm locuri noi de muncă, cum să ajutăm producătorii autohtoni”, a menţionat vicepreşedintele Platformei DA, Alexandru Slusari.

Mai mult, Platforma DA insistă în continuare asupra tezei că schimbarea sistemului electoral este inoportună: „Schimbarea sistemului electoral proporţional într-unul mixt, după modelul Ianukovici, promovat de binomul Plahotniuc-Dodon, sistem, la care au renunţat, ca fiind păgubos, România, Georgia şi acum renunţă şi Ucraina, înseamnă păstrarea statului captiv şi consolidarea unui regim cleptocratic şi autoritar”.

„Platforma Demnitate şi Adevăr este mereu disponibilă să contribuie plenar la bunăstarea cetăţenilor Republicii Moldova prin identificarea unor soluţii veritabile a problemelor cu care se confruntă realmente populaţia”, se arată în declaraţia Platformei DA.

Vedeţi mai jos Declaraţia lansată de Platforma Demnitate şi Adevăr:

În ultimul timp, guvernarea a atras opinia publică într-o discuţie sterilă şi extrem de contradictorie cu privire la schimbarea sistemului de vot existent în unul mixt. În campania de promovare a votului uninominal/mixt s-au cheltuit sume exorbitante de bani de origine obscură, iar manipularea la holdingul mediatic al lui Plahotniuc a atins cote dincolo de orice imaginaţie. Astfel, atenţia opiniei publice a fost deturnată de o agendă politică falsă, îndreptată doar spre bunăstarea celor care au iniţiat-o.

Mai mult, guvernarea a încercat, în repetate rânduri, să dezinformeze partenerii de dezvoltare cu privire la reacţia societăţii la intenţia de a modifica sistemul de vot, asigurându-i că pe acest subiect există un consens naţional, ignorând protestele masive ale populaţiei şi declaraţia comună a partidelor de opoziţie. Or, Parlamentul European, cunoscând situaţia reală din Republica Moldova, a condiţionat clar oferirea asistenţei macrofinanciare cu respectarea exhaustivă a recomandărilor Comisiei de la Veneţia (care a subliniat categoric inoportunitatea schimbării sistemului de vot actual), cu implementarea reformelor privind combaterea corupţiei, independenţa justiţiei, întărirea statului de drept, a sistemului bancar, combaterea spălării banilor şi respectarea sistemului parlamentar pluripartit. Altfel, banii oferiţi de Uniunea Europeană nu vor ajunge în Republica Moldova, aceasta riscând să devină un stat izolat, lipsit de orice suport şi încredere din partea partenerilor de dezvoltare.

Astăzi pentru nimeni, inclusiv pentru partenerii de dezvoltare, nu este un secret că doar pentru a se menţine la libertate, guvernanţii actuali urmăresc suprimarea şanselor opoziţiei anti-oligarhice şi pro-europene autentice de a accede în Parlament şi chiar eliminarea Platformei DA din alegeri. 

Schimbarea sistemului electoral nu va însemna decât consolidarea cartelului politic Plahotniuc-Dodon, cu riscul major de denunţare a Acordului de Asociere cu UE, de destabilizare politică gravă a Republicii Moldova, aflată la graniţa UE şi NATO, într-o regiune extrem de sensibilă din perspectiva geopolitică. În lipsa unor reforme adevărate, oamenii vor rămâne în sărăcia generată de un stat putred de corupt (de la creşă până la preşedinţie şi parlament), condus de un grup restrâns de indivizi, care deţin averi cât pentru sute de mii de oameni şi controlează justiţia si  sursele de informare. În aceste condiţii, cetăţenii cei mai tineri şi activi aleg într-un final calea pribegiei în căutarea unei vieţi mai bune, satele îmbătrânesc, iar cei rămaşi supravieţuiesc de pe o zi pe alta.

În acest context, Platforma Demnitate şi Adevăr reiterează necesitatea reformelor reale, ceea ce înseamnă transformarea politică, economică, socială de structură şi sistem, profundă şi  palpabilă, cu efecte sesizabile în timpul cel mai apropiat pentru toată populaţia din Republica Moldova. Platforma DA insistă în continuare asupra tezei că schimbarea sistemului electoral proporţional într-unul mixt, după modelul Ianukovici, promovat de binomul Plahotniuc-Dodon (sistem, la care au renunţat, ca fiind păgubos, România, Georgia şi acum renunţă şi Ucraina), înseamnă de fapt păstrarea statului captiv şi consolidarea unui regim cleptocratic şi autoritar.

Platforma Demnitate şi Adevăr insistă asupra unei agende politice îndreptate spre realizarea adevăratelor aspiraţii ale cetăţenilor din Republica Moldova şi în acest sens, aminteşte câteva direcţii formulate clar în programul său anti-criză, făcut public:

- lansarea proiectelor de asanare a economiei prin detenebrizare, deoffshorizarea, debirocratizare, demonopolizare si descentralizare. În interesul mediului de afaceri,  care generează noi locuri de muncă şi sporeşte bugetul, am venit cu un program concret de despovărare fiscală (prin micşorarea contribuţiilor de asigurări sociale, ale celor medicale, precum şi a impozitului pe venit şi pe dividende), reducerea dublă a poverii fiscale asupra businessului mic şi mijlociu, simplificarea evidenţei prin introducerea în mai multe sectoare ale economiei a unui impozit unic şi reducerea semnificativă a controalelor pentru businessul legal. Totodată, am propus un şir de măsuri de sprijin concret, real pentru producătorii autohtoni şi fermierii noştri;

- am lansat public viziunea noastră clară cu privire la reformarea sistemului de pensionare şi creşterea pensiei peste minimumul de existenţă, fără a mări vârsta de pensionare în perioada de până la asanarea economiei, eradicarea sărăciei şi ridicarea nivelului de trai al populaţiei;

- am venit cu propuneri explicite privind soluţionarea problemei miliardelor furate, fără ca această povară  să se pună pe umerii cetăţenilor prin amenzi exagerate, preţuri excesive,  impozite şi taxe exorbitante;

- am făcut publică şi strategia Platformei DA cu privire la combaterea sărăciei şi corupţiei prin aplicarea mecanismelor moderne de urmărire a capitalului ilicit dobândit de judecători, procurori, funcţionari publici, deputaţi şi miniştri, confiscarea extinsă a acestora, inclusiv de la rudele lor;

- în interesul unei largi reprezentativităţi a alegătorilor în Parlamentul ţării am propus îmbunătăţirea sistemului proporţional de vot, iar pentru o purificare a clasei politice de hoţi de miliarde, de raideri şi spălători de bani, am propus deschiderea listelor electorale pe care să includem cele mai integre, profesioniste persoane, tineri, femei, cei mai demni oameni din regiuni şi din diasporă, capabili să facă legi şi politici de stat bune pentru cetăţeni si ţară, lăsând la discreţia alegătorilor să decidă unde este locul fiecărui candidat.

Acestea sunt câteva dintre subiectele de discuţie prioritare pe care le propunem guvernării pentru dialog, chiar în incinta Parlamentului, la posturile publice de televiziune şi radio, la posturile de televiziune monopolizate şi cartelizare de guvernarea hibrid. Platforma Demnitate şi Adevăr este mereu disponibilă să contribuie plenar la bunăstarea cetăţenilor Republicii Moldova prin identificarea unor soluţii veritabile a problemelor cu care se confruntă realmente populaţia.