Proiectul de lege a fost prezentat în cadrul şedinţei Executivului de către directorul Centrului de Implementare a Reformelor, Iurie Ciocan. Acesta a precizat că votarea noii legi nu presupune că actualul Guvern îşi va da demisia şi că acesta îşi va duce mandatul până la capăt.

„Actualul guvern îşi va continua activitatea. În lege este stipulat că este asigurată continuitatea constituţională a actualului mandat al Guvernului şi nu cum au vehiculat unele surse mass-media”, a spus Ciocan.

Proiectul propune excluderea enumerării ministerelor şi ale altor autorităţi ale administraţiei publice. În schimb, premierul va avea dreptul de modifica lista ministerelor printr-o procedură mai simplificată. Anterior, s-a anunţat că dintre cele 12 ministere care există în prezent vor rămâne doar nouă, iar mai multe agenţii vor dispărea, fiind comasate.

Conceptul proiectului propune excluderea funcţiei de viceministru. Astfel, miniştrii vor fi înlocuiţi, în alte cazuri decât interimatul, de către secretarul de stat.