Reforma Guvernului, care a fost prezentată de către directorul Centrului de Implementare a Reformelor, Iurie Ciocan, a trezit mai multe nemulţumiri din partea deputaţilor. Parlamentarii au sesizat mai multe lacune. Doar deputaţii PD nu au avut nicio întrebare în privinţa proiectului de lege.

„Domnule Ciocan, la şedinţa Comisiei parlamentare cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media am propus un amendament în care erau indicate competenţele şi coordonatorilor Guvernului. De ce să nu fie indicate aceste atribuţii dacă tot Plahotniuc dă indicaţii”, a declarat deputatul PLDM Maria Ciobanu, care a mai întrebat „de ce anume acum a fost propusă formarea corpului de control al primului-ministru după ce a fost respinsă de atâtea ori această propunere?”.

Această întrebare a venit şi din partea altor deputaţi, care s-au arătaţi nedumeriţi de prevederea respectivă. „Avem trei organe: Cancelaria, corpul de control şi cabinetul premierului. Noi nu putem delimita care este fişa de post al fiecărui angajat. Dacă Cancelaria are funcţia de a controla, de ce mai avem nevoie de acest corp de control?”, a întrebat deputatul PL Lilian Carp.  

„Corpul de control are misiunea de a verifica implementarea şi realizarea indicaţiilor premierului”, a răspuns Iurie Ciocan.

Tot la acest subiect, s-a referit şi deputatul PCRM Oxana Domenti: „Să înţelegem că membrii corpului de control vor fi funcţionari publici, care au şi garanţii. Odată cu venirea unui alt guvern se schimbă şi modul de funcţionare. Dacă vine un nou premier, se schimbă modul de lucru. Aici vedem o conotaţie politică pentru selectarea funcţionarilor publici”.  

Şi Lilian Carp a menţionat că propunerea care prevede ca premierul să decidă dacă şedinţele de guvern vor fi publice sau secrete va duce la faptul „că ne vom trezi ca după o nouă decizie vor mai fi scoşi bani din buget”.  

După ce a enumerat mai multe neclarităţi în legătură cu proiectul privind reformarea executivului, deputatul PCRM Elena Bodnarenco a spus că anume din acest motiv „avem atâtea exemple când mai multe licitaţii sunt în favoarea rudelor miniştrilor”.

Deputatul PLDM Vadim Pistrinciuc a declarat că proiectul de lege afectează transparenţa activităţii Guvernului. „Sunt câteva probleme de logică politică. Se pune în necunoaştere structura Guvernului. Faptul că este omisă structura afectează nivelul funcţional. Astfel, Guvernul obţine încă un drept exclusiv de a schimba structura ori de câte ori vrea. Nu consideraţi că este afectat cadrul de politici când nu este inclusă expres structura guvernul. Suferă şi actul de transparenţă. Vă recomandăm să includeţi noua structură, deoarece rămâne o carte ascunsă în mâinile Guvernului. Se poate întâmpla că vine o zi de vineri şi ne trezim cu o nouă structură votată”, a spus parlamentarul.

Preşedintele fracţiunii PLDM, Tudor Deliu, a menţionat că dacă va fi votată legea, trebuie să urmeze demisia Guvernului. „Astăzi asistăm la o transfigurarea, la o schimbarea a ambalajului. Nu este o schimbare care să regenereze activitatea executivului. Modificarea trebuie să ducă inevitabil la demisia Guvernului întrucât se schimbă regulile de joc. Vreau să vă amintesc că votul a fost dat pentru întreaga echipă. Ne vom trezi în situaţia că unii miniştri vor conduce instituţii pentru care nu vor primi votul nostru. Votul trebuie exprimat din nou”, a afirmat preşedintele fracţiunii PLDM, Tudor Deliu.

Deputatul PCRM, Oleg Reidman, a spus că reforma Guvernului este făcută netransparent, adăugând că există şi o parte ascunsă a legii.

„Proiectul concentrează puterea şi mai mult. Sunt ascunse multe lucruri. Nu există putere veşnică, iar cei care fac modificările se vor prinde singuri în această capcană. Nu încercaţi să vă ascundeţi neprofesionalismul. Nu există nicio încredere pentru actuala conducere”, a explicat parlamentarul.

Şi liderul PCRM, Vladimir Voronin, a venit cu mai multe obiecţii, menţionând că legea va distruge ţara definitiv: „Aşa proiect de lege va distruge ţara definitiv.  Propun să fie retras şi creat un grup de lucru, dar nu cu oameni care se apucă de orice. Este clar că aţi distrus Parlamentul şi acum vreţi să distrugeţi ce a rămas din Guvern”.

Amintim că proiectul privind reforma Guvernului propune excluderea enumerării ministerelor şi ale altor autorităţi ale administraţiei publice. În schimb, premierul va avea dreptul de modifica lista ministerelor printr-o procedură mai simplificată. Anterior, s-a anunţat că dintre cele 12 ministere care există în prezent vor rămâne doar nouă, iar mai multe agenţii vor dispărea, fiind comasate. Conceptul proiectului propune excluderea funcţiei de viceministru. Astfel, miniştrii vor fi înlocuiţi, în alte cazuri decât interimatul, de către secretarul de stat.