Proiectul apreciat de mai mulţi experţi politici prevede introducerea votului preferenţial, atunci când fiecare alegător votează atât partidul său favorit, cât şi candidatul preferat din listă, creşterea nivelului de reprezentare a Diasporei, a femeilor, a tinerilor şi a persoanelor care reprezintă comunităţile la nivel regional, depolitizarea CEC şi CCA, sancţionarea propagandei, acordarea timpului egal şi gratuit de antenă pentru publicitatea electorală la postul public de televiziune.

Totodată, Platforma Demnitate şi Adevăr propune deschiderea unui număr suficient de secţii de vot în străinătate şi alocarea a nu mai puţin de 10 mii de buletine de vot pentru fiecare secţie, elaborarea mecanismului de implementare a votului prin corespondenţă cu respectarea caracterului egal, secret şi liber exprimat, înăsprirea semnificativă a sancţiunilor pentru fraudele electorale etc.

„Solicităm accesul la emisie şi din perspectiva prevederilor Codului Audiovizualului, care garantează drepturi egale în acest sens pentru toţi şi stipulează explicit necesitatea pluralismului de opinii. Fiind singura instituţie publică a audiovizualului din Republica Moldova, ne vedem în măsură să vă adresăm solicitarea respectivă, încurajaţi de lege, de spiritul civic şi de certitudinea că cetăţenii Republicii Moldova au dreptul de a fi informaţi corect şi echidistant”, se spune în demersul semnat de liderul Platformei DA, Andrei Năstase.

Vă prezentăm textul integral al demersului expediat de Platforma DA companiei publice de televiziune:

De ceva timp, Republica Moldova este arena unor dezbateri aprinse şi contradictorii pe marginea proiectelor de lege înaintate de PD şi PSRM, care vizează schimbarea actualului sistem electoral pe unul mixt. La acest subiect s-au expus tranşant reprezentanţii instituţiilor europene şi experţii Comisiei de la Veneţia.

Ei au subliniat că modificarea în cauză nu este oportună şi va genera avantaje doar pentru un grup restrâns şi nu pentru populaţia Republicii Moldova în întregime. Platforma Demnitate şi Adevăr susţine în totalitate expunerile experţilor europeni şi consideră că actualul sistem electoral nu trebuie schimbat, ci reformat.

La 26 iunie 2017, Platforma Demnitate şi Adevăr a înaintat un proiect politic de reformare a sistemului electoral proporţional în beneficiul oamenilor, care prevede, printre altele, introducerea votului preferenţial (când fiecare alegător votează atât partidul său favorit, cât şi candidatul preferat din listă), creşterea nivelului de reprezentare a Diasporei, a femeilor, a tinerilor şi a persoanelor care reprezintă comunităţile la nivel regional, depolitizarea CEC şi CCA, sancţionarea propagandei (inclusiv în perioada campaniei electorale), acordarea timpului egal şi gratuit de antenă pentru publicitatea electorală  la Compania ”Teleradio-Moldova”, deschiderea unui număr suficient de secţii de vot în străinătate şi alocarea a nu mai puţin de 10 mii de buletine de vot pentru fiecare secţie, elaborarea mecanismului de implementare a votului prin corespondenţă cu respectarea caracterului egal, secret şi liber exprimat, înăsprirea semnificativă a sancţiunilor pentru fraudele electorale etc.

Având în vedere importanţa magistrală a subiectului, solicităm Companiei ”Teleradio-Moldova” să organizeze neîntârziat dezbateri publice pe marginea proiectului politic de reformare a sistemului electoral proporţional propus de Platforma Demnitate şi Adevăr, cu participarea tuturor părţilor interesate, inclusiv a autorilor proiectului.

Solicităm accesul la emisie şi din perspectiva prevederilor Codului Audiovizualului, care garantează drepturi egale în acest sens pentru toţi şi stipulează explicit necesitatea pluralismului de opinii (Art.7, alin.1,2,4).

Fiind singura instituţie publică a audiovizualului din Republica Moldova, ne vedem în măsură să Vă adresăm solicitarea respectivă, încurajaţi de lege, de spiritul civic şi de certitudinea că cetăţenii Republicii Moldova au dreptul de a fi informaţi corect şi echidistant.

Cu respect,                                                                                                                 
Preşedintele Platformei Demnitate şi Adevăr 
Andrei Năstase
28 iunie 2017