„Pentru noi contează opinia cetăţenilor şi obiectivele de politică internă. Presiunile externe sunt contraproductive şi nu ne afectează în niciun mod. Şi Preşedinţia, şi fracţiunea parlamentară a socialiştilor au o poziţie fermă şi vom merge înainte cu proiectul votului mixt, aşa cum ne-am asumat în faţa cetăţenilor”, a declarat Dodon.

„Dacă nu vom avea susţinere pentru proiectul nostru în lectura a 2-a, atunci vom învinge în parlamentare din 2018 cu sistemul actual şi apoi vom asigura aprobarea mixtului pentru alegerile următoare”, a adăugat acesta.

Reacţia lui Dodon vine după ce ieri europarlamentarul Cristian Preda a publicat o declaraţie semnată de 25 de europarlamentari şi adresată PD şi PSRM, cărora li se cere să renunţe la controversatul proiect.

„După ce, acum o săptămână, le-am cerut, în întâlnirea avută la Bruxelles, domnilor Filip, Candu, Lupu şi Plahotniuc să retragă proiectul de lege care modifică sistemul de vot din Moldova, azi mi se alătură alţi 24 deputaţi europeni din grupurile PPE, liberal, conservator, socialist şi ecologist, prin intermediul unei scrisori adresate responsabililor politici de la Chişinău”, a anunţat Cristian Preda.

La sfârşitul săptămânii trecute, Comisia de la Veneţia a avizat negativ proiectul iniţiat de PD şi PSRM privind trecerea la sistemul mixt de vot. Experţii internaţionali au constatat că nu există un consens larg pe marginea acestei iniţiative. În plus, există riscuri pentru influenţarea viitorilor deputaţi de către oameni de afaceri. Astfel, constituţionaliştii străini au spus că nu este recomandabilă modificarea sistemului de vot.

Ulterior, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, comisarul pentru Extindere şi Politică de Vecinătate, Johannes Hahn, liderul PPE, Joseph Daul, au cerut Chişinăului să respecte propunerile Comisiei de la Veneţia.