Ordinea finală a listei deputaţilor aleşi depinde strict de opţiunea alegatorilor şi numărul de voturi acordate pentru fiecare candidat, indiferent de lista iniţială, înregistrată la CEC.

„Astfel, pe de o parte, rolul partidelor politice în calitate de actori ai pluralismului politic nu este diminuat, iar pe de altă parte, legătura dintre alegători şi deputaţi devine mai puternică în mod real”, a declarat preşedintele Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase.

Proiectul nostru asigură o largă reprezentativitate a cetăţenilor. Altfel spus, în Parlament ajung oameni votaţi de zeci de mii, de sute de mii de cetăţeni şi nu oameni care, aşa cum intenţionează Plahotniuc să obţină, spre exemplu pe circumscripţia de la Nisporeni un număr de 3-4 mii de cetăţeni şi pe baza acestui vot să ajungă în Parlament.

Potrivit lui Andrei Năstase, în condiţiile în care guvernarea nu va consimţi asupra implementării sistemului preferenţial proporţional, acesta va fi promovat de către Platforma Demnitate şi Adevăr în cadrul următorului legislativ în rezultatul întrunirii unui larg consens politic naţional şi al unui aviz corespunzător al Comisiei de la Veneţia.

Proiectul Platformei mai prevede asigurarea unor cote de reprezentare în Parlament a Diasporei, a candidaţilor tineri şi a femeilor, depolitizarea CEC şi CCA, sancţionarea propagandei, elaborarea mecanismului de implementare a votului prin corespondenţă, etc.