Chiar şi aşa, se pare că oponenţii modificării sistemului de vot au fost mai curajoşi. Ei l-au pus în mare dificultate pe reprezentantul PD, ministrul Justiţiei Vladimir Cebotari, atunci când i-au adresat mai multe întrebări incomode. 

Scandalul a început încă înaintea discuţiilor. Asta pentru că zecile de oameni prezenţi la adunarea de la Universitatea Alecu Russo din Bălţi au fost aduşi de PD, a spus vicepreşedintele Platformei Demnitate şi Adevăr.

Şi femeia din imagine a spus că reprezintă societatea civilă, dar nu a vrut să menţioneze numele asociaţiei din care face parte. Pentru că numărul oponenţilor modificării sistemului electoral era mai mare, moderatoarea dezbaterilor a propus ca cineva din sală să se alăture susţinătorilor schimbării. Femeia care s-a oferit să o facă a fost acuzată de participanţi de apartenenţă politică.

Într-un final, ea a renunţat şi a coborât de pe scenă. Discuţiile au continuat, însă, pe un ton ridicat. Cineva a scris o întrebare pe foaie în care i-a cerut explicaţii reprezentantului PD, ministrului Justiţiei, de ce muncitorii de la întreprinderile de stat sunt la dezbateri în timpul orelor lor de muncă.

Ministrul Justiţiei, Vladimir Cebotari, a refuzat să răspundă. Iar pentru că ministrul Cebotari a anunţat că trebuie să plece la şedinţa de Guvern, oamenii l-au bombardat cu întrebări. I-au cerut explicaţii inclusiv pentru situaţia gravă din ţară.

Pentru că participanţii la discuţii erau porniţi rău împotriva Partidului Democrat, ministrul Justiţiei a încercat să-i convingă pe un ton ridicat de necesitatea schimbării sistemului de vot.

Şi cealaltă tabără a răspuns la întrebările oamenilor. Participanţii la discuţii i-au întrebat de ce sunt împotriva proiectului de schimbare a sistemului proporţional în cel mixt.

Discuţiile sunt organizate de Asociaţia Promo-LEX şi au drept scop informarea cetăţenilor în legătură cu proiectul de modificare a sistemului electoral. Menţionăm că asemenea dezbateri au mai avut loc la Edineţ şi Comrat. Unii participanţi la întrunirea din nordul ţării au spus că şi acolo oamenii au fost aduşi în mod organizat şi că erau atent monitorizaţi.

Trecerea la sistemul mixt a fost votată în primă lectură de către deputaţii PD, PSRM şi cei din grupul Leancă, încălcând normele procedurale. Proiectul a stârnit nemulţumirea societăţii civile, care a organizat proteste de amploare.