„De ce nu reacţionaţi la aceste declaraţii? Nu am auzit nimic. Leancă o să fie tras la răspundere sau o să staţi aşa într-o priatnoe sosedsvo”, s-a adresat Voronin către preşedintele Parlamentului.

Replica lui Iurie Leancă nu s-a lăsat aşteptată. „Dacă aveţi timp şi pricepere, să vă uitaţi pe un video în care am vorbit despre relaţia cu FMI şi Banca Mondială. A vorbit exact care a fost cadrul. Ţin foarte mult la relaţia cu Banca Mondială şi FMI să nu vreau să politizăm măcar această relaţie”, a spus Leancă.
 
„Nu m-am adresat către persoana învinuită, dar către la organele statului. 13 miliarde de lei... nu ţi-i ruşine să stai lângă el? De ce după asta a zdohnit banca?”, a insistat Vladimir Voronin, referindu-se

„La Procuratura Generală sunt mai multe dosare în ceea ce ţine frauda bancară. Pânăo persoană X nu este condamnată, acea persoană se bucură de prezumţia vinovăţiei”, a fost răspunsul lui Candu.

Amintim că, acum două săptămâni, în cadrul unei emisiuni, liderul Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, a declarat că Iurie Leancă va face puşcărie, deoarece este unul dintre vinovaţii de devalizarea sistemului bancar din Republica Moldova.

Imediat Iurie Leancă a ieşit cu o reacţie în care s-a ascuns după pretinsa susţinere a oficialilor europeni. În scurt timp, Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional au dezminţit declaraţiile fostului premier Iurie Leancă.

„Cu privire la o declaraţie recent circulată în reţelele de socializare. Garanţia Guvernului pentru Banca Naţională a Moldovei în noiembrie 2014 pentru pierderile suportate din cauza fraudei bancare nu a fost o urmare a consultărilor/recomandărilor Băncii Mondiale. Mai mult, Banca Mondială nici nu ştia despre intenţiile Guvernului de a acorda garanţia, până la momentul intrării acesteia în vigoare”, a anunţat Banca Mondială.

„FMI a acordat asistenţă tehnică substanţială privind aceste chestiuni. Am atras atenţia asupra diverselor probleme şi riscuri în rapoartele noastre din acea perioadă, care sunt disponibile pentru public pe site-ul nostru. Totuşi Guvernul a decis să acţioneze în alt mod şi nu a urmat recomandările FMI. În absenţa unui program al FMI cu Republica Moldova la acea vreme, Fondul Monetar putea doar să acorde consultaţii şi nu putea impune careva condiţii”, a declarat şi FMI.