În urma reuniunii Preşedinţiei PPE şi a Preşedinţiei Grupului PPE, liderul Partidului Popular European a făcut o declaraţie prin care critică dur PD şi PSRM pentru faptul că vor să se menţină la guvernare cu orice preţ.
 
Dacă PD şi PSRM vor continua să ignore recomandările Comisiei de la Veneţia, PPE va depune toate eforturile pentru a se asigura că fondurile UE sunt amânate până când autorităţile vor retrage legea. Combaterea corupţiei, punerea în aplicare a statului de drept şi reformarea sistemului judecătoresc sunt câteva dintre principalele priorităţi pe care guvernul trebuie să-şi concentreze eforturile pentru a aduce rezultate tangibile poporului moldovean - nu o nouă lege electorală menită să menţină puterea PD şi PSRM”, se spune în declaraţia semnată de Joseph Daul.
 
PPE mai spune că proiectul susţinut de PD şi PSRM este menit să aducă beneficii doar celor două partide politice, „care doresc să-şi menţină puterea cu orice preţ”.

„O lege care a trecut în prima lectură cu o majoritate falsă creată în Parlament, fără sprijinul cetăţenilor şi al opoziţiei, încalcă principiile democratice pe care şi le-a asumat Moldova în Acordul de Asociere cu UE”, atenţionează PPE.

„Apreciez pe deplin analiza independentă a Comisiei de la Veneţia - cel mai înalt organism consultativ european în probleme electorale şi constituţionale - cu privire la modificarea sistemului electoral din Republica Moldova. Concluziile raportului Comisiei de la Veneţia confirmă în mod clar convingerile şi preocupările PPE cu privire la gravitatea proiectului propus de Partidul Democrat şi Partidul Socialiştilor, de a modifica legea electorală. Potrivit Comisiei de la Veneţia, sistemul electoral propus presupune un risc ridicat de face candidaţii la fotoliile de deputaţi uşor influenţaţi de interese şi presupune şi o reprezentare slabă a minorităţilor, a femeilor, precum şi o reprezentare disproporţionată, în special în ceea ce priveşte diaspora. Comisia de la Veneţia afirmă în mod clar că o astfel de schimbare este neadecvată”, se mai spune în declaraţia PPE.

PPE este cel mai mare şi mai influent partid politic de centru-dreapta la nivel european, care în prezent include 79 de partide şi parteneri din 41 de ţări, preşedinţii Comisiei Europene, Consiliului European şi ai Parlamentului European, 7 şefi de stat din ţările membre şi 7 şefi de stat şi de guvern din afara Uniunii, 13 membri ai Comisiei Europene şi cel mai mare grup din Parlamentul European.