„La 19 iunie 2017 se împlinesc 25 de ani de la bătălia de la Tighina, circumscrisă războiului de pe Nistru pentru independenţa Republicii Moldova.  În acele zile evenimentele dramatice s-au soldat cu jertfe omeneşti nu numai din rândul poliţiştilor, care şi-au apărat eroic comisariatul, oraşul, ţara, dar şi din rândul civililor. Tighina a fost zguduită de lupte aprige până în dimineaţa zilei de 22 iunie. Utilizând tancuri T-64, T-72, sisteme de rachete ale Armatei a 14-a, forţele secesioniste au făcut mai multe tentative de a elimina poliţia moldoveană din Tighina şi de a controla în totalitate oraşul. După ce aproximativ 200 de persoane au fost ucise şi mai bine de 400 au fost rănite şi spitalizate, forţele moldoveneşti au fost obligate, prin ordinul venit de la Chişinău, să se retragă”, se menţionează în mesajul Platformei DA.

„Dintre cei căzuţi în luptă, la podul de lângă Nistru, peste o sută au fost rezervişti şi militari recent înrolaţi, iar unii dintre ei chiar fără arme. Istoria, în timp, va aduce mai multă lumină în ceea ce ţine de substraturile politice şi de alt ordin ale acelor lupte şi ale cedării oraşului, dar un lucru este cert: eroii noştri vor rămâne în memoria colectivă naţională drept stâlpii pe care se sprijină istoria contemporană a independenţei noastre. Cei care şi-au dat viaţa pentru independenţa Republicii Moldova, nu au făcut-o pentru ca astăzi, la 25 de ani după război, noi, cetăţenii, să trăim într-un stat sufocat de mafie. Ei şi-au dorit ca urmaşii lor să se bucure de drepturi şi libertăţi, întocmai cum o fac cetăţenii unor state civilizate europene. Şi cea mai sinceră şi profundă recunoştinţă pentru jertva lor, ar fi angajarea într-o luptă determinată pentru a continua eliberarea ţării. Eliberarea de un regim autoritar, banditesc. Talpa dictaturii mafiote nu este cu nimic mai bună decât cea a miilor de cazaci şi venetici cu gânduri rele”, mai spun membrii Platformei DA.

Membrii Platformei DA spun că „veteranii războiului de pe Nistru nu sunt apreciaţi la fel cum s-a obişnuit să fie apreciaţi veteranii altor războaie. Ba, se întâmplă, ca ei să fie atraşi de false căpetenii în capcanele politicului, acesta folosindu-i fără scrupule pentru a-şi atinge scopurile meschine, pentru a-i dezbina şi a crea false entităţi. Astăzi eroii de pe Nistru nu se bucură de politici coerente în ceea ce-i priveşte şi de susţinerea perseverentă a statului. Restanţele faţă de ei sunt un subiect sensibil în statul nostru, ajuns o captură a bandiţilor de la guvernare”.

Platforma Demnitate şi Adevăr rămâne alături de adevăraţii eroi ai ţării şi pledează în continuare pentru soluţionarea de urgenţă a problemelor stringente ale tuturor veteranilor, majorarea reală a pensiei pentru vechime în muncă şi a pensiei de invaliditate, atribuirea de alocaţii, scutiri la plata energiei electrice şi a gazelor naturale, a medicamentelor şi a serviciilor medicale, etc. Cinstirea sacrificiului veteranilor războiului de pe Nistru prin lege dreaptă, elaborată cu concursul lor nemijlocit, lege ce ar reglementa în mod echitabil drepturile, garanţiile şi recompensele de ordin economic şi social, prin respectarea principiului meritocraţiei rămâne a fi preocuparea noastră.