Lidera PAS a declarat astăzi într-o conferinţă de presă că instituţiile internaţionale înţeleg exact semnificaţia acestui aviz, chiar dacă guvernarea continuă să spună că opinia Comisiei de la Veneţia nu este negativă şi că aceasta conţine doar recomandări tehnice.

„În primul rând, Comisia spune că nu există un consens larg pentru modificarea sistemului electoral. Noi cunoaştem foarte bine acest lucru, iar acum îl confirmă şi Comisia. Toată manipularea cu milioane de oameni care susţin schimbarea sistemului electoral nu a fost convingătoare pentru membrii Comisiei. Nu există şi nu poate exista consens larg în societate pe o iniţiativă prost intenţionată şi prost scrisă. De asemenea, se spune că iniţiativa trezeşte îngrijorări semnificative, inclusiv cu privire la riscul că deputaţii aleşi în circumscripţii vor fi vulnerabili la influenţe din partea intereselor din mediul de afaceri. Altfel spus, Comisia ne spune că unii aşa-zişi deputaţi independenţi riscă să ajungă în slujba unor oameni de afaceri şi nu în slujba poporului. Ştim cu toţii cine sunt aceşti oameni de afaceri care au transformat Republica Moldova în propriul business”, a declarat Maia Sandu.

Lidera PAS a solicitat actualei guvernăricere guvernării să renunţe la modificarea sistemului electoral, iar instituţiilor internaţionale să folosească toate pâghiile pe care le au pentru a determina guvernarea să nu modifice sistemul electoral contrar opiniei de la Veneţia.

Precizăm că, în avizul său, Comisia de la Veneţia a punctat mai multe deficienţe în ceea ce priveşte reforma electorală, printre care lipsa unui consens larg, dar şi riscul ca parlamentarii aleşi în circumscripţii să fie influenţaţi de interese de afaceri.

De asemenea, potrivit experţilor, există riscul de exercitare a influenţelor politice asupra activităţii Comisie Electorale Centrale şi criteriile vagi ce ţin de constituirea circumscripţiilor în Transnistria şi peste hotare sunt alte puncte slabe ale proiectului criticat de Comisia de la Veneţia.

Anterior, reprezentanţii societăţii civile au îndemnat cetăţenii să rămână vigilenţi şi să fie gata să iasă în stradă când guvernarea va încerca să ignore recomandările Comisiei de la Veneţia.