„Aşteptăm opinia scrisă şi textul final al Comisiei, ca în mod oficial să înceapă lucrul în Parlament pe platforma dezbaterilor largi, inclusiv în Comisia juridică, să fie găsite soluţii şi să fie făcute ajustările necesare pentru lectura a doua. Legea spune că orice modificare în legislaţia electorală se face cu un an de zile până la alegeri, ceea ce putem face până la sfârşitul sesiunii legislative actuale”, a declarat Andrian Candu.

Şi asta chiar dacă în avizul său Comisia de la Veneţia atenţionează asupra mai multor deficienţe în proiectul promovat de PD şi PSRM, inclusiv lipsa unui consens larg pe margine acestui subiect.

„Comisia de la Veneţia semnalează polarizarea subiectului şi recomandă să amânăm modificarea sistemului electoral. Noi ştim însă că în RM tot timpul este o polarizare şi aşa nu vom face niciodată nicio reformă. Societatea civilă şi o majoritate covârşitoare în Parlament îşi doreşte schimbarea sistemului. Sunt cele 850 de mii de semnături ale cetăţenilor care îşi doresc schimbarea sistemului. Dacă noi vom căuta un consens larg, în RM nu ar trebui niciodată să avem reforme”, a spus Candu.

Precizăm că, în avizul său, Comisia de la Veneţia a punctat mai multe deficienţe în ceea ce priveşte reforma electorală, printre care lipsa unui consens larg, dar şi riscul ca parlamentarii aleşi în circumscripţii să fie influenţaţi de interese de afaceri.

De asemenea, există riscul de exercitare a influenţelor politice asupra activităţii Comisie Electorale Centrale şi criteriile vagi ce ţin de constituirea circumscripţiilor în Transnistria şi peste hotare sunt alte puncte slabe ale proiectului criticat de Comisia de la Veneţia.

Anterior, reprezentanţii societăţii civile au îndemnat cetăţenii să rămână vigilenţi şi să fie gata să iasă în stradă când guvernarea va încerca să ignore recomandările Comisiei de la Veneţia.