Precizările aparţin europarlamentarului Petras Auštrevičius şi au fost făcute după ce Consiliul European, Comisia Europeană şi Parlamentul European au anunţat ieri că au ajuns la un acord privind asistenţa financiară pentru RM şi precondiţiile pentru furnizarea ei.

„Noi ne aşteptam de la Consiliul European să accepte această decizie bazată pe considerente pur macro-economice, dar avem şi o înţelegere politică între noi şi, sper eu, toate instituţiile UE că nu mai putem ignora criteriile politice. Ajunşi la sfârşitul „trialogului”, aşteptăm să fie publicată deja vineri recomandarea finală a Comisiei de la Veneţia, iar apoi vom vedea cum se comportă Chişinăul. Eu mă aştept ca Comisia Europeană să nu se grăbească să furnizeze prima tranşă înainte să vadă răspunsul Chişinăului la recomandările Comisiei de la Veneţia”, a declarat Petras Auštrevičius la Europa Liberă.

Mai exact, nu va fi efectuată nicio plată către Moldova mai devreme de septembrie, a menţionat europarlamentarul.

„Asta este limpede şi desigur depinde de răspunsul Chişinăului la recomandările Comisiei de la Veneţia. Dacă se va face că nu vede recomandările, atunci vom avea o anume evoluţie a evenimentelor, iar dacă va fi un dialog constructiv cu Comisia de la Veneţia, cu Comisia Europeană, cu alte instituţii, atunci ne vom putea aştepta la ceva diferit”, a încheiat Petras Auštrevičius.

Precizăm că, potrivit agenţiei Reuters, care a intrat în posesia unui document ce nu a fost dat publicităţii oficial şi pe care Comisia de la Veneţia îl va examina astăzi, opinia experţilor europeni ar urma să fie una în defavoarea planurilor puse la cale de tandemul PD-PSRM. Chiar şi aşa, dar şi în ciuda protestelor de amploare organizate de societatea civilă, liderul PD, Vladimir Plahotniuc, a declarat săptămâna aceasta că nu intenţionează să renunţe la schimbarea sistemului electoral.