„Când am scris anterior că fostul simplu prim-ministru Iurie Leancă este următoarea victimă în dosarul furtului secolului, am vorbit în cunoştinţă de cauză. Acest individ pe lângă toate că este un amnezic, mai este şi un mincinos ordinar, care a vrut să se ascundă în spatele Băncii Mondiale şi Fondului Monetar Internaţional, precum că el a acţionat la recomandările acestora când a semnat acea hotărârea de Guvern prin care a scos din rezervele valutare ale ţării 9,5 miliarde de lei. Pur şi simplu, aceşti bani au fost furaţi de la cetăţenii Republicii Moldova. Însă, acest individ amnezic şi mincinos nu a crezut că aceste instituţii internaţionale vor ieşi cu comunicatele lor prin care vor dezminţi afirmaţiile acestuia, doar el deja e ditamai vicepreşedintele Parlamentului Republicii Moldova”, a declarat Mihail Gofman.

„Nu a fost să fie şi încă câte nu vor mai fi. Îi recomand de pe acum acestui individ penal să înceapă a scrie la indicaţiile cui a acţionat şi a semnat, cine îi sunt complicii, executorii. Dacă nu va face asta acum, o să vedeţi pe urma că îl va aştepta un proces de judecată, desigur că închis, şi, în cel mai bun caz va scrie scrisori de la răcoare despre faptele lui penale. Cum a salvat economia naţională şi sistemul bancar al ţării, dar tare mă îndoiesc. Pe lângă amnezie şi minciuna, acest individ penal Iurie Leancă mai este şi un fricos. Ruşinică fost simplu prim-ministru”, a adăugat fostul angajat al Centrului Naţional Anticorupţie.

După Banca Mondială, şi Fondul Monetar Internaţional a dezminţit declaraţiile fostului premier Iurie Leancă. Proaspătul vicepreşedinte al Parlamentului a menţionat acum câteva zile că garanţiile acordate în 2014 Băncii Naţionale de către Guvernul pe care îl conducea au fost consultate cu Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional.

Într-o declaraţie, reprezentantul permanent al FMI în Moldova, Armine Khachatryan, precizează însă că instituţia a avut cu regularitate consultări cu autorităţile privind subiectele legate de restructurarea celor trei bănci, dar Guvernul a decis să acţioneze în alt mod şi nu a urmat recomandările FMI.

„Cu privire la o declaraţie recent circulată în reţelele de socializare. Garanţia Guvernului pentru Banca Naţională a Moldovei în noiembrie 2014 pentru pierderile suportate din cauza fraudei bancare nu a fost o urmare a consultărilor/recomandărilor Băncii Mondiale”, se spune în declaraţia Băncii Mondiale.