În pofida avizului negativ al Comisiei de la Veneţia, PD anunţă cu nu va renunţa la sistemul mixt

În pofida avizului negativ al Comisiei de la Veneţia, PD anunţă cu nu va renunţa la sistemul mixt
Sursa: jurnal.md Foto: jurnal.md 16.06.2017 18:50
Partidul Democrat nu renunţă la schimbarea sistemului electoral. Chiar dacă avizul aprobat astăzi de Comisia de la Veneţia este unul negativ şi atenţionează asupra mai multor deficienţe în proiectul promovat de PD şi PSRM, partidul condus de Vladimir Plahotniuc promite că la următoarele alegeri parlamentare vom avea un nou sistem electoral.

„PD va analiza în zilele următoare fiecare recomandare din documentul Comisiei de la Veneţia şi va căuta soluţiile necesare pentru adaptarea iniţiativei privind schimbarea sistemului electoral la recomandările tehnico-juridice ale experţilor internaţionali. De asemenea, în zilele următoare vom avea consultări şi cu deputaţii din Parlamentul Republicii Moldova pe subiectul recomandărilor Comisiei de la Veneţia, dar şi cu oficiali din afara ţării, inclusiv cu experţii Comisiei de la Veneţia”, se spune în comunicatul PD.
 
Precizăm că, în avizul său, Comisia de la Veneţia a punctat mai multe deficienţe în ceea ce priveşte reforma electorală, printre care lipsa unui consens larg, dar şi riscul ca parlamentarii aleşi în circumscripţii să fie influenţaţi de interese de afaceri.

De asemenea, există riscul de exercitare a influenţelor politice asupra activităţii Comisie Electorale Centrale şi criteriile vagi ce ţin de constituirea circumscripţiilor în Transnistria şi peste hotare sunt alte puncte slabe ale proiectului criticat de Comisia de la Veneţia.

Precizăm că reprezentanţii societăţii civile au îndemnat ieri cetăţenii să rămână vigilenţi şi să fie gata să iasă în stradă când guvernarea va încerca să ignore recomandările Comisiei de la Veneţia.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI