Totodată, reprezentanţii PAS au declarat că următoarea lovitură pregătită procesului democratic din Republica Moldova a fost pusă la cale de tandemul PD-PSRM, care şi-au deconspirat colaborarea atunci când a fost votat proiectul privind modificarea sistemului electoral.

 „În  aceste zile, se dă lupta pentru  ce a mai rămas din democraţia din Republica Moldova. Fragila democraţie este supusă atacurilor zilnice din partea guvernării. PD, mai corect partidul antidemocrat, îşi doreşte să ajungă groparul democraţiei din Republica Moldova. Acest proces de distrugere a democraţie se face în mod consecvent. Au capturat instituţiile statului, au dezmembrat partidele parlamentare prin şantaj şi corupere, croind o  majoritate parlamentară. Au sufocat şi continuă să sufoce presa liberă. Persecută societatea civilă, intimidează funcţionarii publici, hărţuiesc primarii şi oamenii de afaceri. Toate aceste lucruri nu sunt suficiente pentru a le asigura putere veşnică”, a declarat liderul PAS, Maia Sandu.

„Mai există un obstacol în calea lor –alegerile prin care oamenii îi pot arunca la coşul de gunoi. Lor le este frică de alegeri libere şi corecte, lor  le este frică de oameni. Sunt atât de fricoşi încât anul trecut nici nu au participat la alegerile prezidenţiale. Alegerile viitoare vor să le câştige prin minciună, manipulare şi fraudare. Pentru a-şi atinge scopul au făcut front comun cu socialiştii. Votul pentru modificarea sistemului electoral este o dovadă concludentă a târgului dintre Plahotniuc şi Dodon. Nu mai este nicio îndoială că următoarea lovitură pregătită procesului democratic a fost pusă la cale e ambele partide, PD şi PSRM”, a adăugat Maia Sandu.

Vicepreşedintele PAS, Igor Grosu, a menţionat că pentru a-şi duce la bun sfârşit toate ilegalităţile, guvernarea a intensificat atacurile şi intimidările la adresa societăţii civile.

„De la o vreme, intimidările societăţii civile capătă proporţii. Observăm că guvernarea intensifică lupta de anihilare a societăţii civile din Republica Moldova. Mă refer la ONG-urile care îşi spun poziţia, la presa liberă pe care o mai avem”, a spus Igor Grosu.