Democraţii (care controlează puterea), conduşi de oligarhul Vladimir Plahotniuc, au adunat 850 000 de semnături în susţinerea iniţiativei lor privind introducerea sistemului uninominal de vot, au antagonizat societatea cu o campanie mediatică, prin intermediul presei controlate, care a durat două luni, au organizat dezbateri publice privind sistemul uninominal şi nu s-au lăsat convinşi că este periculos acum pentru Moldova, iar în cele din urmă, în doar 10 minute, au îmbrăţişat iniţiativa lui Igor Dodon prin care se propune introducerea sistemului electoral mixt - o iniţiativă care nici măcar nu a fost discutată public până acum. „Este o formulă de compromis larg”, a argumentat preşedintele Parlamentului, democratul Andrian Candu, finul oligarhului Plahotniuc.

Popular-europenii lui Leancă, înfiinţaţi ad-hoc, au înlocuit PL-iştii lui Mihai Ghimpu

Curios e faptul că deşi analiştii politici nu mai pun la îndoială cârdăşia PDM şi a popular-europenilor lui Iurie Leancă cu socialiştii pro-ruşi, aceştia fac în continuare pe opozanţii.

Igor Dodon, liderul de facto al PSRM, s-a lăudat cu o „victorie importantă în faţa PDM”: „Sistemul uninominal, pe care PD l-a promovat cu atâta insistenţă în ultimele luni, a căzut!”. La fel, Valeriu Ghileţchi, unul din deputaţii care formează „grupul popular-europenilor” (grup format pe 12 aprilie 2017), care a votat pentru iniţiativa lui Dodon, a declarat că „prin votul pentru sistemul mixt, a fost îngropat votul uninominal”. Asta chiar dacă popular-europenii au votat vineri, 5 mai, în prima lectură, şi pentru proiectul PDM privind votul uninominal, iar fără votul lor (10 voturi), iniţiativa PDM ar fi căzut de la sine.

Igor Dodon a lansat iniţiativa sa privind trecerea la sistemul de vot mixt pe 18 aprilie (PDM - pe 6 martie). El şi-a argumentat decizia prin faptul că a aflat că PDM „a găsit” voturile necesare în Parlament pentru adoptarea iniţiativei privind trecerea la sistemul uninominal şi s-a văzut nevoit să propună o alternativă. Până la 18 aprilie, socialiştii şi Igor Dodon pledau pentru menţinerea actualului sistem electoral - PSRM fiind „pe val” şi fiind avantajat de sistemul de vot proporţional (pe liste de partid) în vigoare.

Soarta Moldovei, la discreţia Comisiei de la Veneţia

După votul ciudat de vineri a ambelor proiecte de schimbare a sistemului electoral, preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a anunţat că a avut o discuţie cu preşedintele Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio. Candu i-a comunicat lui Buquicchio că s-a decis comasarea iniţiativelor vizând schimbarea sistemului electoral, fiind luat ca bază sistemul mixt. „I-am comunicat despre consensul larg găsit pe platforma parlamentară în privinţa schimbării sistemului electoral. Vom aproba în lectură finală proiectul de modificare, numai după ce vom obţine avizul Comisiei”, a spus Candu.
„Fiind aprobat cu 74 de voturi favorabile, schimbarea sistemului electoral nu are cum să fie contestată de Comisia de la Veneţia”, a comentat publicistul Nicolae Negru.

În martie 2014, Comisia de la Veneţia a avizat un proiect moldovenesc, care se referea la sistemul electoral mixt. „A fost un aviz pe care toată lumea l-a perceput ca fiind negativ, cu excepţia Partidului Democrat. Democraţii se cramponează de clauza că este dreptul suveran al oricărui stat să-şi potrivească sistemul electoral. Prin urmare, cred că vor merge înainte, pentru că le convine sistemul mixt. Şi le convine şi socialiştilor”, susţine analistul politic Igor Boţan. El a precizat că sistemul uninominal sau sistemul mixt, care e pe jumătate uninominal, sunt preferate de aşa-zişii „saci cu bani” (de partidele cu bani mulţi): „Sunt două partide cele mai bogate în Republica Moldova. De aceea, probabil, au ajuns la această înţelegere prin care socialiştii îi salvează într-un fel pe democraţi şi vin cu această propunere care, chipurile, este de alternativă”, a menţionat Boţan.

Proteste, zilnic, de la 17:00

Societatea civilă, artişti şi alţi oameni de cultură, o parte din cetăţeni şi partidele pro-europene de opoziţie încearcă să se opună prin proteste schimbării actualului sistem electoral. Aceştia au convenit să se întâlnească în fiecare seară, începând cu ora 17:00, la protest în faţa Parlamentului.

Lidera Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, a chemat cetăţenii să se alăture protestului: ”Ei vor să distrugă democraţia! Vor să ne ia totul. Dacă ratăm această oportunitate, vom rămâne la mâna lor zeci de ani. Are loc un târg între Plahotniuc şi Dodon. Şi-au împărţit deja locurile în Parlamentul ce va rezulta din alegerile din 2018. Ceilalţi deputaţi care i-au susţinut sunt lipsiţi de independenţă, au fost folosiţi pentru ca aceştia doi să-şi facă jocul”, a menţionat la protestul de duminică Maia Sandu. „Suntem lipsiţi de dreptul de a schimba puterea pe cale paşnică, democratică”, a conchis ea.

Protestatarii cer retragerea iniţiativelor de modificare a sistemului electoral de pe agenda Parlamentului. Ei au scandat: „Dodon, la gunoi!” şi „Plahotniuc, nu uita, puşcăria-i casa ta!”.