„Cele mai sumbre aşteptări s-au adeverit. PD-ul forţează votarea în prima lectură a sistemului uninominal, prin aceasta arătând că îi este absolut indiferent de părerea partenerilor străini, care au bătut alarma cu privire la pericolul instaurării unei dictaturi, a ignorat Comisia de la Veneţia, fără a aştepta raportul sau vizita de documentare a membrilor acesteia, a sfidat apelurile repetate ale instituţiilor europene, ale partidelor de opoziţie şi ale societăţii civile”, a declarat Maia Sandu.

„Astfel, PD-ul vrea să ne pună în faţa faptului împlinit. Facem apel către societatea civilă, către forţele sănătoase ale societăţii să ne opunem şi să contracarăm acest act de batjocură. Doar împreună putem să oprim instaurarea dictaturii în Republica Moldova”, a adăugat liderul PAS.

Astăzi, în cadrul şedinţei Parlamentului, Andrian Candu a propus introducerea pe ordinea de zi a legislativului proiectul de lege cu privire la introducerea sistemului uninominal în Republica Moldova. Iniţiativa lui Candu a fost susţinută chiar dacă nu a fost discutată la Biroul Permanent al legislativului.

Precizăm că acum două zile, preşedintele Partidului Popular European (PPE), Joseph Daul, şi preşedintele Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE), Hans Van Baalen, au lansat o declaraţie comună în legătură cu propunerea Partidului Democrat privind schimbarea sistemului electoral al Republicii Moldova. Astfel, oficialii au menţionat că iniţiativa PD nu reprezintă dorinţa cetăţenilor RM, dar interesul celor care vor să se menţină la putere cu orice preţ. Totodată, Joseph Daul şi Hans Van Baalen au menţionat că dacă va fi implementată această schimbare, PPE şi ALDE vor cere suspendarea finanţării europene pentru Republica Moldova.