Soluţiile magice ale PD

Premierul Pavel Filip susţine că funcţiile vacante vor fi suplinite în scurt timp, dar nu a precizat cum, deoarece, pentru învestirea noilor miniştri, e nevoie şi de acordul (decretul) preşedintelui Dodon, care pune condiţii. Premierul a spus că a discutat acest subiect cu colegii din Partidul Democrat (formaţiune care controlează puterea) şi a promis că „în scurt timp vor fi făcute publice soluţiile”: „Nu voi veni azi cu nume. Urmează să le discutăm şi cu colegii din coaliţia majoritară şi ulterior le vom face publice”, a precizat Pavel Filip.

Anterior Igor Dodon a declarat că nu va mai accepta ca la conducerea Ministerului Apărării „să ajungă veterinari sau jurnalişti”, acest minister urmând a fi preluat de un „profesionist din rândul militarilor”. Dodon nu a dat, însă, nume.

Pe de altă parte, premierul Filip susţine că lipsa miniştrilor, inclusiv la Apărare, „reprezintă o problemă”. Potrivit lui, deja de două ori, Igor Dodon (comandantul suprem al Forţelor Armate) a blocat participarea militarilor moldoveni la exerciţii militare în România.

Un „târg” nocturn cu Dodon, care va expulza liberalii de la guvernare

Nu este clar deocamdată ce soluţii menite să întregească garnitura guvernamentală are în vedere premierul şi PD. Unii analişti politici cred că liderul PD, oligarhul Vlad Plahotniuc, şi preşedintele pro-rus, Igor Dodon, vor identifica, în urma unui târg, persoane convenabile pentru funcţiile guvernamentale rămase vacante. Numai că este puţin probabil că PL va accepta, în acest caz, să mai facă parte din „majoritatea parlamentară”.

În acest sens, este relevantă recenta creare a „grupului popular-european”, care numără 9 deputaţi desprinşi de Partidul Liberal-Democrat aflat în declin. Deputatul PL, Lilian Carp, care a părăsit săptămâna trecută „majoritatea parlamentară” controlată de oligarhul Plahotniuc, a declarat că PD urzeşte „lichidarea PL şi înlocuirea lui cu un alt proiect politic”, iar la nivel parlamentar, potrivit lui Carp, „PD nu mai are nevoie de PL”, sugerând că în ecuaţia guvernării ar urma să fie atras „grupul popular-european” creat în jurul ex-premierului Iurie Leancă. „Este mai simplu să lucrezi cu Leancă (liderul PPEM), care este şantajabil. Este mai  uşor să lucrezi cu Dodon, care este şantajabil…”, a menţionat Carp.

Vicepreşedintele PD, Sergiu Sîrbu, a spus că „PD şi PL au reuşit să facă multe lucruri frumoase împreună” şi speră că divergenţele care au apărut pe fondul arestărilor din ultima vreme vor dispărea. La rândul său, Iurie Leancă a respins afirmaţiile lui Lilian Carp.

La sfârşitul lunii martie, în cadrul unei emisiuni la TVC-21, Iurie Leancă a sugerat că ar putea prelua în curând funcţia de ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene în Guvernul Filip. Leancă a mai ocupat această funcţie în perioada 2010- 2013. El a precizat că discuţiile la această temă au început încă în vara anului trecut, atunci când PPEM a semnat un acord de colaborare cu actuala majoritate parlamentară. „Cei din afară te tratează cu seriozitate, dacă şi în interiorul ţării ai pondere. Asta e reţeta pentru a fi un ministru de succes în afara ţării. Anumite discuţii am avut, dar încă nu au fost finalizate. Ultima dată am discutat despre asta câteva săptămâni în urmă. Sper că în curând discuţiile se vor finaliza, pentru că timpul se scurge foarte repede”, spunea Iurie Leancă în cadrul emisiunii, la sfârşitul lunii martie, cu 13 zile înainte să apară în Parlament, alături de Valeriu Ghileţchi, un alt deputat liberal-democrat, pentru a anunţa crearea „grupului popular-european”.

Ultima lovitură pentru PL

În paralel, ex-ministrul Apărării, Anatol Şalaru, unul din fondatorii Partidului Liberal condus acum de Mihai Ghimpu, lucrează la crearea unei alternative politice pe dreapta eşichierului politic. A fost deja înfiinţat un grup de iniţiativă pentru crearea partidului unităţii naţionale, partid menit să asimileze electoratul care pledează pentru unirea Moldovei cu România (aproximativ 23%). Întrebat de unde ia bani pentru noul proiect politic, Anatol Şalaru a răspuns că „din donaţii”. Unii analişti politici cred că, de fapt, ar fi vorba de un partid-satelit al guvernării, prin intermediul căruia Vlad Plahotniuc va încerca să controleze electoral şi unioniştii. Anatol Şalaru a spus că partidul pe care îl înfiinţează nu este proiectul lui Plahotniuc.